A múlt pénteken a Biden-adminisztráció több mint 105 milliárd dollár elkülönítését kérte a Kongresszustól, elsősorban UkrajnaIzrael és a Gázai övezet civil lakosságának támogatására. A szubvenció legnagyobb részét, 61 milliárd dollárt továbbra is Ukrajna katonai támogatására szánják, Izraelnek 14.3 milliárd dollárt kértek, míg 10 milliárdot az izraeli, gázai és ukrajnai humanitárius katasztrófa mérséklésére kívánnak fordítani. Ezen felül a Kongresszustól kért keretből 14 milliárdot az amerikai-mexikói határ megerősítésére szeretnének felhasználni és 2 milliárdot a csendes-óceáni térség biztonságának a garantálására.

A Fehér Ház kiemelte, hogy az Ukrajnának szállított hadieszközök kimerülőben vannak, ezért további fegyverek szállítása szükséges, kiegészítve a polgári lakosság biztonságát garantáló hírszerzési és védelmi támogatással. Az USA megerősítette, hogy a múlt héten nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat szállítottak az ukrán hadseregnek, amit azóta a harctéren is bevetettek. Eddig az Egyesült Államok több, mint 75 milliárd dollárral támogatta – ebből 3,9 milliárd humanitárius célokra érkezett, 26,4 milliárd gazdasági támogatásként és 46,6 milliárdod fordítottak konkrét katonai segítségre – Ukrajnát. 

Egyelőre azonban nyitott kérdés, hogy mennyire tud két válságövezetben hathatós katonai segítséget nyújtani az Egyesült Államok,

illetve, hogy az izraeli vagy az ukrajnai gazdasági, katonai és humanitárius támogatás lesz-e az USA számára fontosabb.

Magyarics Tamás Amerika-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy Ukrajna támogatása inkább a Demokrata Párt számára prioritás, míg az izraeli szubvenciót elsősorban a republikánusok preferálják. Ebből a szempontból is kulcsfontossággal bírhat a jövő évi elnökválasztás. Arra a kérdésre, hogy az USA képes lehet-e két válságövezetben, nagyarányú katonai szubvenció biztosítására Magyarics Tamás azt felelte, hogy ehhez kapcsolódóan a Pentagon a katonai kiadások 20 százalékos növelését kéri az amerikai kormányzattól.

Izrael szerint az Iszlám Állammal élnek szomszédságban

Az Egyesült Államok megerősíti védelmi pozícióját a térségben – jelentette ki Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter utalva a Hezbollah és a palesztin iszlamista fegyveresek támadásaira. >>>