Az Egyesült Államok újabb Patriot légvédelmi rakétarendszerű zászlóaljakat küld a régióba, és további katonákat helyez készenlétbe – írja a Reuters. Washington az elmúlt hetekben már jelentős mennyiségű haditengerészeti erőt telepített a Közel-Keleten, köztük két repülőgép-hordozót, azok támogató hajóit és mintegy 2000 tengerészgyalogost.

Korábban drónok és rakéták vettek célba két katonai támaszpontot, ahol az amerikai erők tartózkodtak Irakban, miután iraki fegyveresek figyelmeztették Washingtont, hogy ne avatkozzon be Izrael támogatására a gázai Hamász ellen.

Izrael az éjszaka folyamán további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen.

A tájékoztatás szerint a légierő több mint háromszáz bombát vetett be. Öt palesztin vesztette életét az éjszakai órák óta az izraeli hadsereggel kitört összecsapásokban Ciszjordániában, közülük ketten Dzsenínben. A gázai konfliktus kezdete óta a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának összesítése szerint kilencven palesztint öltek meg Ciszjordániában különböző összecsapásokban.

Rakétatámadás érte vasárnapra virradóra a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, egy ember meghalt, a légikikötők működését felfüggesztették.

Az egész világot védik az iszlám radikalizmustól

Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést – jelentette a helyi média vasárnap reggel. Az állam finanszírozza további tizennégy, a határtól 2-5 kilométerre lévő település kiürítését északon, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől.

A már korábban evakuált izraeli falvakhoz és városokhoz csatlakoznak Sanir, Dan, Beit Hillel, Saár Jisuv, Goser, Liman, Micva, Ilon, Goren, Garnot HaGalil, Ibn Menachem, Szasza, Zebon és Ramot Naftali.

Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben, amikor háborút visel a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen – mondta vasárnap Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök.

Naftali Bennett - Kép: Getty Images

A BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva Naftali Bennett egyenlőségjelet vont a Hamász és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport között, kijelentve: Izrael gyakorlatilag az Iszlám Állammal él szomszédságban. Hozzátette: Izrael legnagyobb hibája az volt, hogy húsz éven keresztül hallgatott a világra, és önmérsékletet tanúsítva nem semmisítette meg a Hamászt.

Nem a világot hibáztatom, a világ mindig is képmutató módon viselkedett a zsidó állammal szemben. Magunkat hibáztatom, amiért hallgattunk a világra

– fogalmazott az izraeli politikus, aki egy éven át, tavaly júniusig állt az izraeli kormány élén.

Ferenc pápa ismételten a harcok azonnali leállítását sürgette.

A humanitárius segítség célba juttatását és a túszok szabadon engedését kérte Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, amelyben a gázai területen légi támadásban eltalált anglikán kórházról és a görög-ortodox plébániáról is szólt.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy nagy aggodalmat és fájdalmat érez az Izraelben és palesztin területen zajló események miatt. Megemlítette a Gázában kialakult súlyos humanitárius helyzetet, és fájdalmát fejezte ki az utóbbi napokban felrobbantott al-Ahli kórház miatt, amelyet az anglikán egyház tartott fenn, valamint a Szent Porfürosz görög ortodox templom miatt, amely szintén légicsapásban rongálódott meg.

Megismétlem felhívásomat annak érdekében, hogy nyíljanak folyosók, a humanitárius segítség továbbra is célba tudjon érni, és engedjék szabadon a túszokat

– mondta Ferenc pápa.

A pápa emlékeztetett, hogy október 27-re imanapot hirdetett meg, amelynek estéjén a Szent Péter téren a világbékéért fognak imádkozni.

Egy 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe – közölte az Egyiptomi Vörös Félhold segélyszervezet.

A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon. A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal.

A rafahi átkelőt szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Húsz teherautón érkeztek gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és élelmiszerek. Ezek voltak az első segélyek, amelyek eljutottak a gázai lakossághoz azóta, hogy kirobbant a háború Izrael és az övezetet uraló palesztin Hamász között.

A Gázai övezetben már a legújabb harcok kezdete előtt is a lakosság nagyjából 60 százalékát látták el humanitárius segélyekkel. Az ENSZ számításai szerint jelenleg naponta 100 teherautónyi segélyre lenne szüksége a Gázai övezetben élőknek.

Elindult a segély, enyhülhetnek az embertelen állapotok Gázában

Megnyitották a rafahi határátkelőt a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Üzemanyagot nem kapnak, mert félő, hogy a Hamász kezébe kerül. Bővebben >>>