Putyin nem áll le az országépítéssel, százezrek néznek szembe a sötétséggel
Putyin nem áll le az országépítéssel, százezrek néznek szembe a sötétséggel

Putyin nem áll le az országépítéssel, százezrek néznek szembe a sötétséggel

Még mindig rengetegen vannak áram és gáz nélkül a háború sújtotta Ukrajnában, miközben egyre zordabb az időjárás. Kijevben és más városokban minimálisan napi négy órányi áramszolgáltatást biztosítanak az emberek számára, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök takarékosságra szólította fel a lakosságot. Egy Kijevben élő magyar férfi a Napi.hu-nak szörnyű körülményekről beszélt. Hírszerzési jelentések szerint a téli időjárás sem lassítja az offenzívát, bár kérdéses, hogy mennyire tudnak újrarendeződni az orosz és ukrán csapatok a kelet-ukrajnai térségben lezajlott heves harcokat követően. Közben Vlagyimir Putyin arról beszélt, nem hátrálnak meg az "országépítésben".
Németh Tamás, 2022. november 27. Fotó: Getty Images

Vitalij Klicsko Kijev polgármestere szombaton azt mondta, hogy az ukrán fővárosban a lakóépületek már mintegy a 90 százalékát látják el távhővel az egy nappal korábbi bő egyharmad helyett. Kijevben a fogyasztóknak azonban még mindig csaknem a 25 százaléka van áram nélkül, ami azonban így is javulás a pénteki mintegy 50 százalékhoz képest. Az ukrán polgármester szombaton elmondta azt is, hogy a vízellátást teljesen helyreállították. Vitalij Klicsko hangsúlyozta, hogy a szakemberek folytatják a helyreállítási munkálatokat az ukrajnai polgári infrastukturális létesítmények elleni szerdai újabb nagyszabású orosz rakétatámadás következményeinek elhárítása céljából.

A háborús helyzetet tovább nehezíti, hogy vasárnap a korábbinál hidegebb időjárás lesz Ukrajnában, Kijevben is komoly havazásra figyelmeztetnek a meteorológusok. 

Szergej Kovalenko, a Kijev energiaellátását biztosító YASNO operatív igazgatója elmondta, hogy bár a város helyzete javult, de továbbra nevezhető megfelelőnek. Jelezte, hogy a lakosságnak legalább napi négy órányi árammal kell rendelkeznie. „Ha az elmúlt napban nem volt legalább négy órányi áram, a felhasználók írjanak a DTEK Kyiv Electric Networks-nek, a regionális szolgáltató kollégái segítenek kitalálni, mi a probléma” – írta Kovalenko Facebook-oldalán.

Az ukrán hálózatok üzemeltetéséért felelős Ukrenergo tájékoztatása szerint az áramtermelők a fogyasztási igények mindössze háromnegyedét tudták fedezni, ezért további korlátozásokra és áramszünetekre lehet számítani a háború sújtotta országban. 

Rengeteg embert érint a korlátozás

Ukrajna 27 régiójából 14-ben és Kijevben is korlátozások vannak érvényben az elektromos áram használatára vonatkozóan, ami régiónként átlagosan 100 000 fogyasztót érint, írja a Reuters Volodimir Zelenszkijt bejelentése alapján. Az ukrán elnök szokásos videóüzenetében hangsúlyozta, az igazi problémát az esik órák jelentik, mert akkor jobban terhelt a hálózat. "Ez ismét megmutatja, mennyire fontos most az, hogy minden ember törekedjen az energiatakarékosságra és a racionális fogyasztásra" - fogalmazott a politikus a közösségi oldalán.

A Napi.hu-nak nyilatkozott egy Kijevben élő magyar, aki elmondta, elkeserítő a helyzet, de nem csak a fővárosban, vidéken is. Szerinte sok olyan ember van, akinek a napi pár óra áram sem jut, pedig a lakosság egy része azzal oldja meg a fűtést. 

Oroszország legutóbbi szerdai bombázása okozta az invázió eddigi legsúlyosabb kárait, Ukrajnában emberek millióinál nincs áram, víz, vagy gázszolgáltatás. Mindeközben Vlagyimir Putyinék azt állítják, hogy nem a polgári lakosságot veszik célba, a Kreml szerint Moszkva azért mér csapást Ukrajna energiainfrastruktúráira, mert Kijev nem hajlandó tárgyalni.

Putyin: Idegen réten játszottunk

Segíthetett volna elkerülni a polgári áldozatokat, ha a luhanszki és a donyecki szakadár entitás előbb "egyesült" volna Oroszországgal - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor novo-ogarjovói rezidenciáján katonaanyákat fogadott, akiknek a fia részt vesz az Ukrajna elleni "különleges hadműveletben".

Mostanra talán nyilvánvalóvá vált, hogy ennek az újraegyesítésnek korábban kellett volna megtörténnie, és akkor nem lett volna ennyi civil áldozat, nem halt volna meg ennyi gyermek az ágyúzásban és így tovább. De jó, hogy egyáltalán megtörtént


Putyin szerint az orosz hatóságok őszintén azt feltételezték 2014-ben, hogy a minszki megállapodások keretében mind a Luhanszki, mind a Donyecki Népköztársaság "újraegyesülhet Ukrajnával". Moszkva a két szakadár régiót idén februárban függetlennek ismerte el, majd szeptemberben másik három ukrán megyével Oroszországhoz csatolta. "Ami az előző években történt, az nagyrészt annak volt a következménye, hogy mi mindig is, úgymond, idegen réten játszottunk vagy éltünk. A mai események pedig egyfajta belső megtisztuláshoz és megújuláshoz vezetnek" - hangoztatta.

Az orosz vezető a katonaanyákkal folytatott megbeszélésen azt is mondta, hogy Oroszország "minden kétséget kizáróan" el fogja érni kitűzött céljait Ukrajnában, és nem fog változtatni országépítő tervein. Meglátása szerint a siker záloga az egység. Ígéretet tett arra, hogy az orosz vezetés fontolóra veszi az orosz katonáknak járó kedvezmények visszamenőleges kiterjesztését azokra a "népfelkelőkre", akik 2014 óta harcoltak a Donyec-medencében.

Még bármi megtörténhet

A katonai műveletek általános üteme a közeljövőben növekedni fog, idézi az Index az Institute for the Study of War (ISW) elemzőit, akik arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan az elmúlt hetekben a rosszabbodó időjárási körülmények ellehetetlenítették a komolyabb katonai hadműveleteket, a hőmérséklet csökkenésével ismét felélénkülhet a front. Jelenleg nem tudni, hogy bármelyik fél készült-e komolyabb offenzívára, de a meteorológiai tényezők, amelyek ezeket eddig megakadályozhatták, enyhülni fognak a következő napokban, hívják fel a figyelmet.

 

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb jelentése arról szól, hogy az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek a Donyeck-tartományban vívott harcok során, és nem valószínű, hogy sikerül áttörést elérniük a térségben. A legfrissebb hírszerzési jelentés alapján a kelet- ukrajnai Pavlivka és Vuhledar városok környékén „heves harcok” zajlottak az elmúlt két hétben, írja a Guardian.

Novák Katalin Kijevbe látogatott

 A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett. 

Mint mondta, fél éve van hivatalban és a kezdetektől fogva elítéli a szomszédos független Ukrajna ellen indított orosz agressziót, a kíméletlen rombolást. 

Feleségként és háromgyermekes anyaként elborzaszt, ami a szomszédságunkban történik és mélyen osztozom minden szülő - anyák, apák, feleségek, férjek, nagyszülők és gyermekek - gyászában és fájdalmában


Kiemelte: mindannyiunknak kötelessége segíteni az áldozatokon, szükséget szenvedőkön.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Putyin nem áll le az országépítéssel, százezrek néznek szembe a sötétséggel

Még mindig rengetegen vannak áram és gáz nélkül a háború sújtotta Ukrajnában, miközben egyre zordabb az időjárás. Kijevben és más városokban minimálisan napi négy órányi...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.