Egyre elszántabban lépnek fel az európai gazdák Brüsszellel szemben: a német, francia, olasz, spanyol, román, lengyel, görög, belga, portugál és holland tiltakozók tömegeihez csatlakozva Szlovákiában és Csehországban is bejelentették az agrárkamarák vezetői, hogy a visegrádi szomszédaikkal összefogva készek csatlakozni az EU „zöld fanatizmusa” elleni tüntetésekhez.

Az olaszoknál már eldőlt, hogy hatalmas mozgósításba kezdenek csütörtökön, amikor az ország minden régiójából traktorok százai indulnak el Róma felé.

A fővárosban a jövő héten több ezer olasz termelő és pásztor részvételével országos demonstrációt tartanak

a Circus Maximus területén az Európai Unió agrárpolitikája ellen – közölte az Ansa olasz hírügynökség.

Spanyolországban is erősödnek a tüntetések, ahol február 13-án Barcelonában gyűlnek össze a katalán termelők, február 21-én pedig Madridban újabb, nagyszabású demonstráció várható.

Új szintre emelkednek a gazdatüntetések 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy tokiói sajtótájékoztatón úgy reagált a Rómába tartó tömegek hírére, hogy kormánya mindent megtett a gazdákért, akiknek a haragja főként az EU zöld politikájának ideológiai olvasatából fakad, ami a környezet védelmét a gazdálkodók elleni küzdelem révén kívánja elérni – ez pedig nem az ő elképzelése.

A gazdák dühösek a növekvő költségek és a kiszabott árak miatt, és tiltakoznak az európai politikák ellen, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy profitot termeljenek, sőt, veszteségre kényszerítenek. Hurrá a gazdáknak, akik a traktoraikkal arra kényszerítik Európát, hogy térjen vissza a multinacionális cégek és a baloldal által kikényszerített ostobaságoktól – közölte Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, miután a felfokozott helyzetre válaszul a sokat vitatott növényvédő szerekről szóló törvényjavaslatot kedden visszavonta az Európai Bizottság.

Salvini bírálta Ursula von der Leyen elnököt, amiért eddig olyan javaslatokat terjesztett elő, amelyek ideológiaiak, szélsőségesek és károsak a vállalkozásokra, a munkavállalókra és a családokra nézve.

Kikötőblokád: „Európa képes önmagát táplálni”

A szomszédunkban is forrpontra jutott az ellenállás. Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke a héten kijelentette: az európai gazdálkodók sorsát Brüsszel zöld politikája és a túlszabályozás lehetetleníti el, illetve az, hogy számolatlanul érkeznek az import élelmiszerek a kontinensre.

Több ezer tonna terményt, húst és baromfit szállítanak a kikötőkön keresztül, amit a bolygó másik feléről importálnak Európába.

Ezért blokkolják az uniós gazdák a kikötőket: meg akarják mutatni, hogy Európa képes önmagát táplálni és továbbra is exportálni

– idézi az Euractiv hírügynökség.

Szerinte az EU vezetői csak álintézkedéseket kínálnak a kritikus helyzet enyhítésére, ezért a gazdák egyre erősebben tiltakoznak, gumikat égetnek, trágyát öntenek az országok közigazgatási központjaira. Ráadásul, mint mondta, utolsó csepp a pohárban, hogy míg az EU-ban 5-6 százaléknyi szántó hever parlagon, Brüsszel elrendelné, hogy a gazdák további területeken hagyjanak fel a termeléssel.

Sok olyan gazda van, akik már így sem a földeken dolgoznak, hanem irodákban ülve próbálnak megfelelni az EU sokszor értelmetlen adminisztratív előírásainak – közölte, kijelentve, hogy immár a szlovákiai gazdálkodók is készek csatlakozni európai társaikhoz.

Közös fellépést terveznek a V4-országok

Eközben a Cseh Agrárkamara is országszerte közös fellépésre szólította fel a gazdákat, hangsúlyozva, hogy a csehországi mezőgazdasági szektor helyzete valóban nem jó.

A magas költségek, az alacsony felvásárlási árak és a számtalan új követelmény annyira összetöri a tenyésztőket és a termelőket, hogy már a létezésüket féltik. A mezőgazdasági vállalkozások árbevétele meredeken visszaesett, és a több, gyakran szükségtelen ellenőrzés miatt megkésett és bonyolult támogatási kifizetések sokakat radikalizálnak. Senki sem csodálkozhat azon, hogy nő a feszültség, és a termelőknek minden joguk megvan a tiltakozásra – mondta Jan Doležal kamarai elnök.

Egyúttal jelezte: Európa szerte más gazdaszövetségeket is közös fellépésre szólítanak, és a Visegrádi Csoport (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) agrárszervezeteinek február 12-i, lengyelországi ülésén megvitatják a páneurópai tiltakozások összehangolását.

A Cseh Agrárkamara szerint ezekre február végén kerülhet sor.

Időben tájékoztatjuk a lakosságot a tiltakozások formájáról, akárcsak a tavalyi tüntetések idején – mondta Jan Doležal, kiemelve, hogy nem az cél, hogy megnehezítsék a városi közlekedést és a társadalom életét, de fel akarják hívni a figyelmet a gazdálkodók széleskörű és egyre mélyülő problémáira.