Az iparosodott országokat képviselő IEA, azaz a Nemzetközi Energetikai Ügynökség és az olajkitermelő országok nagyobb csoportját tömörítő OPEC előrejelzései között egyre nagyobb szakadék tátong a globális olajkereslet vonatkozásában. A két szervezet által az idei globális üzemanyag felhasználásra készített prognózisban akkora az eltérés, amire az elmúlt 16 év során nem volt példa a Reuters kutatása szerint.

De nem csak ebben, abban sincs igazán összhang a két szervezet szakemberei között, hogy mikor és egyáltalán megvalósul-e az átállás a világban a tisztább energiaforrások használatára.

Februárban az IEA azt jósolta, hogy a globális olajkereslet idén napi 1,22 millió hordóval bővülhet, míg az OPEC szintén februári jelentésében napi 2,25 millió hordónyi keresletbővüléssel számolt. Ez az eltérés a világ napi olajfelhasználásának 1 százalékával megegyező mennyiség.

Az IEA saját előrejelzéséről azt mondta, ők úgy látják, a keresletnövekedés lassulása a világjárvány előtti növekedési trendekhez való visszatérést jelenti. Szerintük:

  • a lassulás már most is látható az olajszállítási adatokban
  • a mobilitási mutatók azt jelzik, hogy a közúti és légi forgalom stabilizálódik

Az OPEC előrejelzését nem kívánták kommentálni. Az olajtermelő országokat képviselő szervezet viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi keresletnövekedésre vonatkozó előrejelzésükben elég stabilak voltak, s az alig változott 2022 júliusa óta. A többi elemző viszont nagyon alacsony prognózisok kezdte és ezeket módosították folyamatosan felfelé. 2024-es előrejelzésükkel kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni.

-Az IEA-nak nagyon erős az a meggyőződése, hogy az energetikai átmenet sokkal gyorsabb ütemben fog előre haladni. Mindkét ügynökség ragaszkodik egy prekoncepcióhoz, ezért van ez a hatalmas szakadék a keresleti előrejelzésekben - mondta Neil Atkinson, az IEA olajpiaci részlegének korábbi vezetője.

 

Azonban nem csak az idei prognózisok tekintetében egyre nagyobb az eltérés a két szervezet jövőképe között. Távon is teljesen máshogy látják a globális olajkereslet várható alakulását. Az OPEC hétfőn megismételte, hogy 2045-ig szóló előrejelzésében nem látja, a világ kőolaj fogyasztása elérné csúcsát. Szerintük ez az OECD-n kívüli országok várható növekedése és a zéró kibocsátás elérése iránti elkötelezettség csökkenése miatt sem valószínű.

Az IEA-t 50 évvel ezelőtt az iparosodott világ energiaügyi felügyelőszerveként hoztak létre. Azóta azonban az olaj- és gázellátás biztonságára helyezte át a hangsúlyt, és egy inkább a megújuló energiaforrások használata és az éghajlatváltozás elleni fellépés mellett száll síkra. Egyes kritikusok szerint épp ezért nem is lehet már független szereplőként értékelni.

Kép: Economx

 

-A piac előrejelzőjéből és elemzőjéből politikai érdekérvényesítő szervvé vált - mondta Abdulaziz bin Salman szaúd-arábiai energiaügyi miniszter szeptemberben.

Az IEA tagjai többnyire nagy energiafogyasztó országok. Ezek közül sokuk kormánya döntött úgy az évek során, hogy felgyorsítja a megújuló energiaforrások fejlesztését az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás segítése érdekében. Ezek az országok az IEA-tól egyfajta iránymutatást várnak az átálláshoz. Eközben az OPEC-tagországok, akik a fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételektől függenek, potenciálisan katasztrofális gazdasági következményekkel néznek szembe, ha megvalósul az olajról történő gyors leválás.

Mindkettő megbízható, így nehéz kitalálni, kinek lesz igaza

A két szervezet korábbi előrejelzései a statisztikai hibahatáron belül pontosak voltak, így nehéz ez alapján eldönteni, most vajon melyiküknek lehet igaza. A Reuters 26 elemzői becslései alapján készült konszenzusa napi 1,3 millió hordó növekmény, ez közelebb áll az IEA előrejelzéséhez. Arra a kérdésre, hogy 2030-ra tetőzik-e a kereslet, 20 elemző válaszából 12 elemző nemmel válaszolt, ami arra utal, hogy az OPEC-nek ebben a kérdésben nagyobb valószínűséggel van igaza.

Mint minden gazdasági előrejelzés, az olajkeresletre vonatkozó előrejelzések is folyamatos felülvizsgálatra szorulnak, és számos olyan esemény befolyásolja őket, amelyeket lehetetlen előre látni.

Az IEA szerint a keresletnövekedés 2024-ben a felére csökken, részben az elektromos járműpark fellendülése miatt, bár januárban az ügynökség három egymást követő hónapban felfelé módosította a 2024-es keresletnövekedési előrejelzést. Több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy az IEA hajlamosabb felfelé módosítani előrejelzését. És valóban, a múltban az esetek 56 százalékában eredeti előrejelzése alul becsülte a későbbi tényleges fogyasztási adatot. Azonban meglepetésre ez az esetek 50 százalékában az OPEC előrejelzéseivel is így volt, ami nem tekinthető eget rengetően nagy eltérésnek.