Az osztrák és a német médiában is vezető hírként szerepel a Hamász palesztin radikális szervezet szombati, Izrael elleni terrortámadása, amelynek nyomán háborús helyzet alakult ki a Gázai övezet környékén, ahol példátlan brutalitásról számoltak be a helyszíni tudósítók. 

Pánikszerűen menekültek a technofesztivál résztvevői 

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Hamász szélsőséges iszlamista terrorszervezet egyik első célpontja szombat hajnalban a Gázai övezet határához közeli Kibuc Re'imben rendezett "Psytrance Fesztivál" volt, az izraeli sivatagban több ezren buliztak előző éjjel. A zsidó sátoros ünnep (Sukkot) tiszteletére tartott rave-parti résztvevőire mért, brutális támadás során több mint 260 ember halt meg, és több mint 1400-an megsérültek – köztük rengeteg turista, például az USA-ból, Németországból, Kanadából és Norvégiából. 

A Kleine Zeitung vasárnap esti összefoglalója idézi a Haaretz, Izrael egyik legnagyobb újságjának tudósítását, amelyben "mészárlásnak" és "csatatérnek" minősítették a fesztivál helyszínén zajló, véres jeleneteket. 

– Nem volt hová bújnunk, mert nyílt térben voltunk – mondta egy túlélő a CNN-nek a kegyetlen szombati attakról, amelynek hatására percek alatt eluralkodott a pánik a tömegen, a 20-40 év közötti fesztiválózók a rakétabecsapódások utáni tűzropogásban mindenfelé rohanni kezdtek, vagy autóval próbáltak kijutni a területről. 

A Bild megszólaltatta a zenei fesztivál rendezőjét, aki túlélte a támadást. „Ott voltam a DJ-eimmel, minden szép és békés volt. Az emberek, akik ott ünnepeltek, a békéért vannak, és csak boldogan akartak ünnepelni. Hirtelen támadtak a terroristák.” – fogalmazott Raz Gaster. Felidézte, hogy a pánikba esett tömegből sokakat elkaptak a szélsőségesek, többen viszont el tudtak előlük menekülni, míg mások a földön feküdtek, közben sikolyok és pánikkiáltások hallatszottak. 

Egy német anya videót kapott a lánya elrablásáról 

A technofesztivál áldozatai közül még sokakat nem tudtak azonosítani. Több család, – akik a mészárlás óta nem kaptak életjelet a fesztiválon részt vett rokonaikról, – már felvették a kapcsolatot a hatóságokkal és a médiával. 

Egy német anya például a BBC-nek elmondta, hogy mobiltelefonon kapott videót arról, ahogy a Hamász-terroristák elrabolták a Tel Avivban élő lányát, akit a fesztiválról hurcoltak el, és a Reuters által is közölt képek alapján alsóneműben egy teherutó platójára dobták, majd elhajtottak vele a Gázai övezet felé. A videó számos helyen megtalálható a világhálón, de olvasóinkat inkább megkímélnénk attól az elképesztő brutalitástól, ami a felvételen látható. 

Azóta semmit nem tudni arról, hogy mi van az elrabolt német fiatallal, a lány anyja kétségbeesetten próbál segítséget kérni mindenkitől, aki információval szolgálhat. 

A helyszíni tudósítások szerint több tucat nő eltűnt a fesztivál helyszínéről, közülük néhányan az izraeli hadsereg tagjai. Az RTL/NTV helyszíni riportere, Raschel Blufarb a történtek kapcsán szervezett emberrablásokról és nemi erőszakról számolt be.  

Izrael 9/11

Izrael tegnap átélte a maga szeptember 11-ét. Valószínűleg nem véletlen, hogy a jom kippuri háború kezdetének 50. évfordulóján a radikális iszlamista Hamász a Gázai övezetben terrortámadást intézett a szomszédos állam ellen. Az ország legmegbízhatóbb védőpajzsát, a vaskupolát rakéták ezrei döfték át, a milliárd dolláros határkerítését kotrógépekkel bontották le, vagy siklóernyős egységek repültek át rajta – a vadászok még tengeren is behatoltak a partmenti régióba. Civilek százait mészárolták le az utcákon, a kiszolgáltatott személyeket a helyszínen túszul ejtették, vagy azonnal deportálták Gázába. Úgy tűnt, az izraelieket nem csak ez a példátlan méretű villámcsapás érte súlyosan, hanem titkosszolgálatuk teljes kudarca is – elemezte első kommentjében Nina Koren külpolitikai főképviselő a szombati eseményeket.

Több száz osztrák turista rekedt Izraelben

„A tel-avivi osztrák nagykövetség jelenleg mintegy 8300, Izraelben tartózkodó osztrákot támogat aktívan az országból történő esetleges távozással kapcsolatban – jelezte a bécsi külügyminisztérium az APA megkeresésére. Az ORF osztrák köztévé által idézett közlés szerint a külügyi tárca és a tel-avivi nagykövetség válságstábja folyamatosan figyelemmel kíséri az izraeli helyzet alakulását, egyeztetésben vannak a helyi hatóságokkal és az európai partnerekkel. 

Hozzátették: jelenleg mintegy 250 regisztrált osztrák utazó tartózkodik Izraelben, számukra továbbra is fennáll a lehetőség Izrael elhagyására a menetrend szerinti légi járatokkal. 

Eközben az AFP francia hírügynökségnek több légitársaság (Lufthansa, Air France, Iberia, ITA Airways, WizzAir) már jelezte, hogy felfüggesztette vagy korlátozta izraeli járatait.   

A terrort ünnepelték a német és osztrák fővárosokban

Ahogy arról beszámoltunk, szombat este Berlin-Neuköllnben Hamász-támogató, zsidógyűlöletet hirdető tüntetés robbant ki, ahol a főként bevándorlókból álló résztvevők kinyilvánították ellenszenvüket Izraellel szemben, és éljeneztek a Hamász által meggyilkolt, ártatlan civilek halála miatt. 

Az osztrákoknál is utcára mentek a szimpatizánsok. Az Izraelt ért, példátlan támadás estéjén olyan képek keltettek feltűnést a közösségi oldalakon, amelyek szerint palesztinbarát tüntetéseken ünnepeltek a bevándorlók Bécs belvárosában. A fiatal résztvevők a Mariahilfer Strasse-n palesztin zászlókat lengettek a Ballhausplatz előtt, válaszul arra, hogy az ottani szövetségi kancellárián a szolidaritás jeleként kitűzték az izraeli zászlót.

A Kleine Zeitung beszámolója szerint a bécsi politikusok felháborodva reagáltak a tüntetésre, mert szerintük „félelmetes és elfogadhatatlan”, hogy a Hamász Izrael elleni támadásait megtapsolják Ausztria fővárosában. 

A Mariahilf FPÖ kerületi párt elnöke, Leo Kohlbauer egy adásban kijelentette, hogy "elviselhetetlen, hogy a Mariahilfer Strasse közepén az emberek nyíltan együtt éreznek a muszlimok által a zsidók ellen elkövetett brutális gyilkosságokkal, megszentségtelenítésekkel és emberrablásokkal". 

Megerősített védelem, elővigyázatos figyelem

A napilap megkeresésére a Belügyminisztérium közölte, hogy mind az egyenruhás rendőrök, mind az Alkotmányvédelmi Hivatal civil ruhás tisztjei a helyszínen tartózkodtak, és figyelték, kik vettek részt a megmozduláson. A gyülekezési jog szabadsága miatt viszont nem oszlatták fel a palesztinbarát eseményt, mert nem történt jogellenes cselekmény. Mint a belügyi tárca jelezte, a tüntetők nem használták a Hamász vagy a libanoni Hezbollah milícia szimbólumait vagy zászlóit, amelyeket Ausztriában betiltottak. 

Ezzel együtt szombaton megerősítették az ausztriai izraeli létesítmények megfigyelését. 

„Az Alkotmányvédelmi Hivatal következetesen fellép az iszlamista szélsőségesség és terrorizmus minden formája ellen” – nyilatkozta Gerhard Karner (ÖVP) belügyminiszter, megjegyezve, hogy harcolnak azokkal is, akik finanszírozzák vagy megpróbálják legitimálni a terrorizmust és annak szörnyű cselekedeteit.

 

Belebukik a jelzőlámpás koalíció a migrációs politikájába?

Vasárnap tartományi választásokat tartottak Bajorországban és Hessenben, ahol a parlamenti többséget a jelenleg is kormányzó, jobboldali-konzervatív pártok szerezték meg újabb öt évre. A migráció döntötte el a választásokat – közölték a Bild-nek nyilatkozó választási szakértők vasárnap este. Kiemelték, hogy a szövetségi jelzőlámpás koalíciót alkotó pártok, vagyis a szociáldemokraták (SPD), a szabaddemokraták (FDP) és a Zöldek leszerepeltek mindkét tartományban. A választók többségének a szövetségi politika volt a döntő, az eredmény pedig megmutatta, hogy a németek már büntetik a jelzőlámpás koalíciót – mutatott rá az INSA kutatója, Hermann Binkert. Mint kiemelte, az Infratest dimap szerint a választók 80 százaléka egészen más migrációs politikát szeretne, mint amit a lámpás kormány folytat, a németek ugyanis az országba irányuló bevándorlás korlátozását akarják. A választók ezért jobban bíznak a konzervatív-keresztény CSU/CDU pártszövetségben és az AfD-ben, amely új rekordszámokat ért el Hessenben és Bajorországban. Ezzel szemben a szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser (SPD) nagyot bukott Hessenben, mert sokan felelősnek tartják a közlekedési lámpás koalíció migrációs politikájáért, amely lehetővé tette a féktelen bevándorlást Németországba. A vasárnapi választási eredmények az elemzők szerint Berlinben is éreztetik a hatásukat, amely nem nevezhető másnak, mint kettős csapásnak a szövetségi kormányra.

 


Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport