Több nagy hajózási cég is arról hozott döntést az elmúlt napokban, hogy az Irán által támogatott jemeni húti lázadók támadásai miatt elterelik hajóikat a Vörös-tengerről. 

A francia CMA CGM, a dán Maersk, a német Hapag-Lloyd után a világ legnagyobb hajózási csoportja, a Mediterranean Shipping Company (MSC) is a terelés mellett döntött, közleményükben arról írnak, hogy a térségben komoly helyzet alakult ki.

A vállalat PALATIUM III-as konténerhajóját múlt pénteken érte támadás, a hajóra kilőtt két ballisztikus rakéta tüzet okozott a fedélzeten, ezt követően a hajót kivonták a forgalomból. A társaság a hajóit innentől kezdve a Jóreménység-fokon keresztül közlekedteti, ez a kerülő a szakértők számítása szerint 19 napról 31 napra hosszabbítja meg az utat.

Ezzel a világ öt legnagyobb hajózási vállalata közül már négy elkerüli a 32 kilométer széles Báb el-Mandeb-szorost, amely Dzsibuti és Eritrea között fekszik. A szoroson keresztül lehet délről elérni a Szuezi-csatornát, amelyen évente körülbelül 17 ezer hajó halad át.

Növekvő költségek

John Stawpert, a Nemzetközi Hajózási Kamara környezetvédelmi és kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy Európa energiaellátásának hatalmas mennyisége ezen a vízi úton érkezik, beleértve az olajat és a gázolajat is.

A térségen áthaladó hajók biztosítási költségei az elmúlt napokban már jelentősen megugrottak: akár több tízezer dollárral is nőttek az olajszállító tartályhajók esetében. Vivienne Nunis, a BBC üzleti riportere szerint a megnövekedett személyzeti, üzemanyag- és biztosítási költségek valószínűleg a fogyasztókra hárulnak majd.

Izraelt büntetnék a támadásokkal

A hútik a Hamász palesztin terrorszervezet támogatása miatt támadják a hajókat drónokkal és rakétákkal a Könnyek Kapujának is nevezett szorosnál, amely az Ádeni-öbölbe vezet, ezzel akarnak nyomást helyezni Izraelre. November végén a felkelők elfoglalták az M/V Galaxy Leader kereskedelmi hajót, a 25 fős legénységet pedig elfogták. A hajót ugyan egy japán társaság üzemelteti, azonban egy olyan brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított. 

December 3-án három kereskedelmi hajót is rakéta- és dróntámadás ért Jemen felől, aminek a semlegesítésében a USS Carney amerikai romboló nyújtott segítséget. Múlt szombaton pedig összesen 14, a húti lázadók által ellenőrzött területről indított pilóta nélküli légi járművet lőttek le az amerikaiak.

Az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága a támadások kapcsán azt közölte, hogy az incidensek közvetlen fenyegetést jelentettek a nemzetközi kereskedelemre és a hajózás biztonságára, valamint veszélyeztették a nemzetközi legénységek életét. Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója Izraelben arról beszélt, hogy ugyan a hútik húzzák meg a ravaszt, azonban Irán adja ehhez a kezükbe a fegyvert. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni a nemzetközi közösséggel, hogy kezeljék ezt a fenyegetést.

Az Európai Unió külügyi hivatala azt közölte, hogy a hútik támadásai súlyosan megsértik a nemzetközi jogot és jelentősen veszélyeztetik a nemzetközi hajózást, valamint a tengeri biztonságot.

A húti lázadók 2014-ben foglalták el a jemeni fővárost, Szanaát, majd háborút indítottak a Szaúd-Arábia vezette koalíció ellen, amely a kormány helyreállítására törekszik.

Az ünnepek is veszélybe kerültek

A támadások ráadásul egy olyan időszakban történnek, amikor az ukrán-orosz háború miatt a fekete-tengeri kereskedelmet is veszély fenyegeti, valamint a Panama-csatornán keresztül zajló kereskedelem is szinte megbénult. Ez utóbbi esetében a rendkívüli szárazság okozta alacsony vízszint okozza a problémát, amely miatt jelentősen csökkent az átkelések száma (18 hajóra korlátozták a napi átkelési mennyiséget), illetve jelentősen meghosszabbodott a hajók várakozási ideje is. A kialakult helyzet miatt sok importőr már attól tart, hogy bizonyos szállítmányok már nem fognak megérkezni a célállomásukra az ünnepek előtt.

Betett az olaj árának a Vörös-tengeri riasztás

Jemeni húszi lázadók több kereskedelmi hajót is megtámadtak a Vörös-tengeren. Bővebben --->