Az olajárak szerdán is meredeken emelkedtek, miután újabb öthavi csúcsot értek el. 

Mindez elsősorban a világ legnagyobb olajfogyasztójának, az Egyesült Államoknak köszönhető az erős keresleti előrejelzéseik és a globális olajellátási útvonalakkal kapcsolatos közel-keleti aggodalmak növekedése hajtja az árfolyamot.

További drágító tényező a belengetett csökkenő mexikói olajkínálatra vonatkozó spekuláció is,  emellett az olajpiacokon még mindig érződik annak hatása, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC+) a múlt hónapban meghosszabbította az önkéntes csökkentéseket az év második negyedévére.

Minden a további drágulás irányába mutat

Ha ez nem lenne elég, a vártnál jobb feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) jelentések érkeztek mind Kínából, mind pedig az Egyesült Államokból, amelyek szintén hozzájárultak a pozitív olajhangulathoz. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy mindkét világgazdasági nagyhatalomban hamarosan növekszik a kereslet mind a feldolgozóipari, mind pedig az ipari szektorban.

A nemzetközi irányadó Brent nyersolajjal szerdán 16:00-kor

hordónként 90 dollár felett kereskedtek,

ami némi emelkedést jelent az előző kereskedési nap 88,92 dolláros hordónkénti záróárhoz képest.

Az amerikai irányadó West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti 86 felett járt ugyanebben az időpontban, az előző kereskedési napon 85,15 dolláron zárt.

A Kelet-közép európai régióban már nálunk a harmadik legmagasabb az üzemanyagár

A holtankoljak.hu adatai szerint péntektől tovább emelkednek az üzemanyagárak, ami szerintük leginkább a forint romlásának és a Brent típusú olaj áremelkedésének tudható be. Csakhogy van itt még egy magyar specifikum, ami nem engedte kordában tartani az itthoni árakat:

„Amikor az üzemanyag-kiskereskedelmi tevékenységet terhelő adók mértéke növekszik, nem lehet elvárni, hogy az árak a környező országokhoz képest – ahol az adókörnyezet változatlan marad – ugyanazon a szinten maradjanak” – mondta Grád Ottó az Index kérdésére.

Idén 40 forinttal emelkedett a jövedéki adó, maga az adókörnyezet-változás jelentős mértékben rontotta a hazai üzemanyag-forgalmazás versenyképességét. Az Ásványolaj Szövetség főtitkára arra is kitért, hogy egy esetleges kormányzati beavatkozás alatt csak azt tudja elképzelni, hogy felülvizsgálják az adózási környezetet. Hiszen a jövedéki adó már lényegesen nagyobb mértékű, mint az az uniós kötelezettségből adódik. A kiskereskedelmi különadó is olyan adómérték, ami egyáltalán nem tipikus, sőt ha a régiós környezetben nézzük, sehol máshol nem alkalmazzák.

Háború, spekuláció, OPEC+

Az olajárak természetesen az orosz-ukrán háborút is megérzik: egyrészt fokozódtak az orosz olajfinomítókat és infrastruktúrát érintő támadások, másrészt az orosz olajexport további csökkenésének lehetősége is a magasabb árakat támogatja. 

Az Amerikai Kőolajipari Intézet (API) kedden késő este közzétett adatai, amelyek szerint az amerikai nyersolajkészletek 2,3 millió hordóval csökkentek, szemben a 2 millió hordós piaci várakozással, szintén keresletet gerjesztettek és felfelé hajtották az árakat.

A geopolitikai nyugtalanság és az amerikai nyersolajkészletek csökkenése ugyanakkor profitrealizálásra is késztette a befektetőket, ami valamennyire korlátozni tudta az árak felfelé irányuló mozgását - ám most minden szem az OPEC+ csoport szerdai ülésére koncentrált. 

Elemzők előre megjósolták, hogy a csoport tartózkodni fog attól, hogy változtasson a jövőbeli kitermelési politikáján, mi több: sürgették a tagállamokat a termelésvisszafogás betartására. Akadnak viszont már olyan hangok is, amelyek szerint ez a szilárd elkötelezettség hamarosan megváltozhat. 

Zavarodottság az úr az olajpiacon, nem volt még erre példa

Az olajtermelő országokat tömörítő OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség teljesen másként látja, hogy mekkora lesz idén a globális olajkereslet és abban is teljesen más a véleményük, hogy az olajfogyasztás mikor éri el a csúcsát. Könnyű lenne erre legyinteni, de mindkét szervezetnek elég jó hírneve van és eddig meglehetősen pontosak voltak előrejelzéseik. >>>