Roche hétfői közleményében közölte, hogy a Graduate 1 és 2 néven ismert ikerkísérletek nem érték el fő céljukat, vagyis azt, hogy a gantenerumab nevű hatóanyaggal kezelni tudják az Alzheimer-kór korai stádiumában szenvedő betegeket. Az eredmények alapján a gyógyszerjelölt nem ért el érdemi eredményt a leépülés lassításában vagy megakadályozásában. Nem javított a beteg emlékező, a problémamegoldó képességeken, a tájékozódásban és az önellátásban sem értek el eredményeket.

A svájci gyógyszergyártó két azonos felépítésű vizsgálatot végzett, mindkettőben mintegy 1000 résztvevővel, akiket orvosok vizsgáltak és kérdeztek ki több mint két éven keresztül. Mindkét vizsgálatban az önkénteseket véletlenszerűen választották ki arra, hogy vagy a gantenerumab injekciós antitest hatóanyagot, vagy placebót kapjanak.

A gyógyszer a klinikai vizsgálatok során 8 százalékos relatív csökkenést mutatott az Alzheimer okozta leépülés lassításánál az 1. stádiumú tesztnél és 6 százalékkal volt eredményesebb a 2. vizsgálatban a placebóhoz képest. Az eredmények statisztikailag nem igazolják a hatásosságot.

Credit Suisse elemzői, akik 20 százalékos esélyt láttak arra, hogy a gyógyszer eléri a 10 milliárd dolláros éves csúcsértékesítést, egyértelműen kudarcnak minősítette a vizsgálatot. A Berenberg elemzői 50%-os valószínűséget adtak arra, hogy a gantenerumab eléri a 10 milliárd dolláros bevételi csúcsot.

A Roche részvényei 4,4 százalékkal estek a hírre. Ez hét hete a legalacsonyabb árfolyamon, amin a papírokkal kereskedtek.

Maradt még remény a gyógyszerekre

A béta-amiloidot vagy más molekulákat célzó Alzheimer-kór elleni gyógyszer kifejlesztésére irányuló törekvéseket tanulmányi kudarcok hosszú listája kíséri. Ezen csak egy újabb tétel a Roche bukása – írja a Reuters.

A rivális Biogen azonban szeptemberben meglepő kísérleti sikert ért el egy kísérleti Alzheimer-gyógyszerrel, amelyet az Eisai-val közösen fejlesztett ki, ami újra bizalmat keltett az iparág vezetői és a kutatók körében a béta-amiloid megközelítés esetében. A Biogen és az Eisai akkor azt mondta, hogy a lecanemab nevű gyógyszerjelöltjük 27 százalékkal lassította az agypusztító betegség progresszióját a placebóhoz képest az Alzheimer-kór korai stádiumában lévő betegeinél.

A Roche hétfőn csak a vizsgálatok fő eredményét hozta nyilvánosságra. A részletes adatokat november 30-án San Franciscóban, a Clinical Trials on Alzheimer's Disease konferencián tervezi bemutatni.