A prágai városháza támogatja azt a javaslatot, amelynek alapján a cseh főváros csatlakozhat azokhoz a nagy európai városokhoz, amelyek jobb, egységesebb szabályozást várnak a turistáknak rövid időre szóló szállást kínáló Airbnb területén - írta a Radió Praha. A kezdeményezést tíz város indított: Amszterdam, Barcelona, Berlin, Bécs, Brüsszel, Krakkó, München, Páris és Velence.

Közös levelükben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vegye napirendjére az ügyet, és kezdeményezzen egységes európai szabályozást. Indoklásuk szerint a rövid távú szállásadás gyors növekedése párosulva a városukba költözők magas számával, krónikus hiányt okozott a kiadható lakások piacán.

Prága lakossága az elmúlt 15 évben több mint 12 százalékkal bővült, ami 150 ezer új betelepülőt jelent, miközben a turisták száma is emelkedett. Eközben az elmúlt tíz évben elterjedt az Airbnb. A helyhatóság próbálta rávenni az ország kormányát, hogy avatkozzon közbe, ám hiába. A legkevesebb, amit akarnak, az az, hogy információt adjanak a kiadott szobák számáról. Akár az alkotmány módosítását is el tudják képzelni, miután Prága központjában teljes lakóházak alakultak át szállásokká.