A világ utolsó vadlovainak egy csoportja mintegy 200 év távollét után visszatért szülőföldjére, Kazahsztánba. A hét lovat - négy kancát Berlinből, valamint egy mént és két másik kancát Prágából - a cseh légierő repülőgépén szállították a közép-ázsiai országba – írja a The Guardian.

A Przewalski-lovak néven ismert vadon élő állatok egykor Közép-Ázsia hatalmas sztyeppeinek legelőin éltek, ahol körülbelül 5500 évvel ezelőtt megkezdték a lovak háziasítását.

Közel kétezer évvel az európai keresztezések előttről már vannak feljegyzések arról, hogy az emberek már meglovagolták és megfejték az vadlovakat Észak-Kazahsztánban. A természetbe való túlzott beavatkozás – köztük az állatok húsáért folytatott vadászat és az útépítés – az 1960-as évek végére a kihalás szélére sodorták a fajt. 

Ezek az egyetlen megmaradt vadlovak a világon. A musztángok már csupán háziasított lovak, amelyek később elvadultak

– mondta Filip Masek, a prágai állatkert szóvivője.

prágai állatkertből a lovak visszaszállítása segítene a biológiai sokféleség növelésében a régióban – tette hozzá Filip Masek. A lovak a trágyájukban magvakat terjesztenek, és amikor kiássák a növényeket, segítenek a víznek lejutni a talajba.

2011-ben a prágai állatkert már részt vett a Przewalski-lovak mongóliai visszatelepítésében. A projekt, amely kilenc lószárnyat érintett, 2019-ig tartott, és elősegítette a populáció stabilizálódását. Jelenleg mintegy 1500 vadló él Mongóliában

Filip Masek azt is elmondta, hogy a következő öt évben összesen 40 lovat terveznek Közép-Kazahsztánba szállítani.

A lovak visszatelepítésének első szakaszában a kazah kormány erdészeti és vadvilági bizottsága, a prágai állatkert, a Tierpark Berlin állatkert, a Frankfurti Állatkerti Társaság és a Kazahsztáni Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület vett részt.

Kész, ennyi volt: az utolsó állami állatkertből is kirakták a lakóit

Costa Rica 11 éve fogadott el törvényt az állat- és növényvilág védelméről.
Bővebben--->