Egy új kutatás szerint a kihalás szélén áll három olyan szőlőfajta, amely elengedhetetlen szinte minden pezsgő készítéséhez. A ClimateAi szilícium-völgyi startup szerint a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier szőlők mellett még több száz fajnak mondhatunk búcsút – írja a CNN.

A fő ok az éghajlatváltozás, amely fokozottan érinti a világ legismertebb borvidékeit, többek közt az észak-franciaországi Champagnet is. A ClimateAi több száz globális éghajlati modell, műholdas és terepadat felhasználásával képes megállapítani a pezsgő és a habzóbor készítéséhez elengedhetetlen fajták jövőjét.

Az eredmények alapján a kutatók 2050-re datálják a népszerű szőlőfajták kihalását.

Egy másik, 2020-ban közzétett tanulmány arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi bortermesztő régiók száma a felére fog csökkenni, ha a hőmérséklet még további 2 Celsius-fokkal emelkedik. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint ezt a küszöböt még ebben az évszázadban átlépjük. 4 fokos felmelegedés esetén azonban a bortermesztő vidékek 85 százaléka is életképtelenné válhat.

„Ha kifejezetten a pezsgőre gondolunk, tudjuk, hogy egy nagyon egyedi italról van szó. Meleg, napsütéses napokra van szüksége a robusztus ízhez, és hűvös éjszakákra a megfelelő savtartalom kialakításához, ami azt a fajta frissítő ízt adja, amit szeretünk. Ahogy az éghajlat egyre melegszik, a napok kicsit túl forróak lesznek, és a hűvös éjszakák el is tűnnek.” – mondta Will Kletter, a ClimateAi üzemeltetési és stratégiai alelnöke.

Az már elmondható, hogy 2023-ban az elmúlt 60 év legalacsonyabb szintjére esett vissza bortermelés. Emiatt egyebek mellett Franciaország összesen 2 milliárd dollártól esett el.

Kletter szerint a mostani helyzetre megoldást jelenthet, ha a bortermelők elkezdik megtanulni alkalmazkodni hozzá. Úgy véli, északabbi, életképesebb és hűvösebb helyre kell fókuszálniuk.

Ez azonban koránt sem olyan egyszerű felvetés. Az olyan régiók, mint Bordeaux és Champagne ragaszkodnak az eredeti területeikhez. Ez nem csak a történelmi múlttól függ, hiszen a törvény szerint csupán az a pezsgő számít hitelesnek, amely a Champagne régióból származik.

(Kiffer Anna)

Villányi borász lett az év legjobbja

Günzer Tamást választotta a Magyar Bor Akadémia a 2023-as év bortermelőjének. 24 év után kapta meg a díjat ismét egy villányi borász.
Bővebben--->