Günzer Tamás villányi borászt választotta meg a Magyar Bor Akadémia a 2023-as év bortermelőjének. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

A Bor Akadémia a közleményében azt írta: Günzer Tamás harmadik alkalommal került a jelöltek közé, így  24 év után most ismét egy villányi borász nyerte a díjat.

A bortermelő család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek.

Egy családi vállalkozást működtetnek, Günzer Tamás gyermekei közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, a felesége Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli.

Elengedte az állattartást, a szőlő lett a prioritás

A villányi borász életét is egy meghatározó gyermekkori élmény alapozta meg. Édesapja egy kis pincében gazdálkodott Palkonyán. Amikor tízéves lett, édesapja az egyik szüreten megtanította neki meghúzni a prést, ekkor kezdett el komolyabban érdeklődni a borkészítés iránt.

Mivel az állatokat is nagyon szerette, nehéz volt döntenie, hogy milyen pályát válasszon. Állattenyésztő üzemmérnök diplomát szerzett, majd 12 évig volt szarvasmarha-ágazat vezető egy termelőszövetkezetben. A diplomaosztóra kapott szőlőültetvényből az első bora 1991-ben készült el, ami rögtön aranyérmet szerzett a villányi borversenyen, ezután az állattenyésztő pályával felhagyott.

Günzer Tamás pincészete a világ számos pontjára exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. 

Az év borásza díjért versengők közül, az öt legtöbb szavazatot kapott borász ABC sorrendben:
  • Günzer Tamás (villányi borvidék)
  • Lamport József (egri borvidék)
  • Liptai Zsolt (pannonhalmi borvidék)
  • ifj. Szepsy István (tokaji borvidék)
  • Vesztergombi Csaba (szekszárdi borvidék)