Miután Orbán Viktor miniszterelnök Kínában tárgyalt, nem tudott részt venni a keddi rendkívüli uniós videókonferencián, amit az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az izraeli–palesztin konfliktus konfliktus okán hívott össze. A cél elsősorban az volt, hogy az uniós vezetők megtalálják a közös hangot és a közös üzenetet a közel-keleti események tekintetében. A találkozó érdekessége persze leginkább az volt, hogy a magyar kormányfő osztrák kollégáját kérte meg, hogy képviselje Magyarországot a találkozón – ő ugyanis épp Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz államfővel egyeztetett.  

Putyin másfél év után találkozott EU-s kormányfővel – Orbán Viktorral

Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2022 áprilisa óta az első uniós ország kormányfője, aki találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A pekingi találkozón történt kétoldalú egyeztetésről az osztrák, német sajtó is beszámolt. >>>

A beszámolókból kiderült, hogy nem mentek el szó nélkül Orbán Viktor hiányzása mellett. 

A konzervatív horvát kormányfő újságíróknak azt mondta, hogy

az európai vezetők óvták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt attól, hogy meleg kapcsolatokat ápoljon Moszkvával.

Andrej Plenkovic azt fejtegette, hogy Orbán leginkább politikai, gazdasági és energetikai érdekek miatt tartja fenn a kapcsolatokat Oroszországgal, ezért is egyeztet folyamatosan Moszkvával a földgázárról. 

Tehát úgy döntött, hogy valami mást csinál, mint amit mindannyian csinálunk

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt többször szóvá tették már neki, de továbbra is ezt teszi. Plenkovic Orbán Viktorral kapcsolatos nyilatkozatát egyébként nemcsak a horvát média idézi, de a horvát kormány hivatalos honlapján is szemlézik

Szijjártó már tiltakozott a kioktatás ellen

Tisztességtelen dolog oroszbarátsággal vádolni Magyarországot, hazánkat senki nem oktathatja ki a történelemről, a szabadságról, a magyarok pontosan tudják, hogy milyen elnyomás alatt élni, szemben azokkal, akik ezt nem tapasztalták meg – erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyelországi Karpaczban, egy szeptemberi gazdasági fórumon. 

Szerinte ugyanis a fizikai valóság, a meglévő infrastruktúra határozza meg az energiaellátást, s az Európai Unió nem tesz semmit az alternatív szállítási útvonalak fejlesztése érdekében.

„Ha kizárjuk az orosz földgázt, akkor mi lesz holnap? Ki fogja elmagyarázni a magyaroknak, hogy nincsen fűtés? (...) Ha elállunk a paksi bővítési szerződéstől, akkor hogyan fogjuk kiváltani azt ugyanilyen áron és menetrenddel?” – tette fel a kérdést.

Putyin most épp ezért dicsérte meg Orbán Viktort

Próbálta tompítani a negatív hangokat Valagyimir Putyin Orbán Viktorral való kapcsolatáról az orosz televízióban. >>>