„Úgy gondoljuk, hogy egyre fontosabbá válik, hogy erőforrásokat fordítsunk az általam rohadt almáknak nevezett vállalatok felkutatására. Ezek olyan vállalatok, amelyeknek az állapota nem egészen olyan, mint aminek látszik” – mondta Nicolai Tangen, az alap vezérigazgatója egy keddi oslói parlamenti meghallgatáson a Reuters beszámolója szerint.

A norvég központi bank által működtetett alap elmondta, hogy jelentős összeget veszített a Silicon Valley Bank összeomlásán, amely egyike volt annak a több mint 9200 vállalatnak, amelyekben az év elején részvényei voltak. Az alapnak részesedése volt a Credit Suisse-ben is, amelyet a nagyobb rivális UBS-nek kellett megmentenie.

Nagyon körültekintőnek kell lenni a befektetéseknél

A norvég alap részesedése a Silicon Valley Bankot tulajdonló SVB Financial Groupban 1,01 százalék volt 2023 elején, ami 138 millió dolláros értéket jelentett, míg a Credit Suisse Groupban lévő 1,49 százalékos részesedése 177,7 millió dollárt ért.

A problémás befektetések korai felismerésével az alap pénzt takaríthat meg. Soha nem fogjuk tudni kiszúrni az összes rohadt almát, de megpróbálhatunk minél többet megtalálni

– mondta Tangen a parlament pénzügyi bizottságának.

A vezérigazgató példaként elmondta, hogy az alap eladta az indiai Adani Groupban lévő részvényeinek nagy részét, mielőtt a Hindenburg Research januári jelentése a konglomerátum részvényeinek összeomlásához vezetett. Az Adani Enterprises részvényei idén eddig értékük 51 százalékát veszítették el.