Németország jócskán vissza tudta szorítani idén az orosz gáztól való függőségét, míg 2021-ben még a fogyasztásuk 55 százalékát fedezték ilyen forrásból, ma már ez az arány mintegy 20 százalékra csökkent a Német Energia- és Vízgazdálkodási Szövetség (BDEW) adatai szerint – írja a Bloomberg.

A berlini kormány – több más európai államvezetés mellett – azt követően kezdett el dolgozni az ország gázellátásának diverzifikálásán, hogy Oroszország februárban háborút indított Ukrajna ellen.

Németországot igencsak érzékenyen érintette, hogy erősen visszaesett az Európában szállított orosz gáz mennyisége, és az állam a hiányt javarészt Hollandiából és Belgiumból importált, cseppfolyósított földgázzal pótolta. Az első LNG-terminált egyébként múlt hónapban nyitották meg az országban.

Az Európai Unió tagállamainak az eddig tapasztalt enyhe időjárás mellett sikerült ugyan visszafogni a gázfelhasználásukat, a szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy jövőre már nehezebb lesz feltölteni a gáztárolókat, mint idén, és az energiaárak ennek megfelelően magasak maradhatnak.