Egy élelmiszeripari és mezőgazdasági szakosodott bank szerint  2023-as év eszement drágulásáért az El Niño a felelős, pontosabban a tőle való félelem.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az El Niño édesszájú, mert felfalja a cukor nagy részét a világonmondta a CNBC-nek Carlos Mera, a hollandiai székhelyű Rabobank mezőgazdasági nyersanyagok piackutatásának vezetője.

A cukorárakat valószínűleg már áthárították a fogyasztókra, ám a csokoládé esetében további nagy emelkedésre kell számítanunk 

 

Az El Niño jelenség egy természetben előforduló éghajlati minta, amelyről akkor beszélünk, amikor a tenger hőmérséklete a Csendes-óceán keleti részén 0,5 Celsius-fokkal az átlag fölé emelkedik. Ez pedig könnyen egyengetheti az útját a további viharoknak és aszályoknak. 

A jelenség hatásai általában decemberben tetőznek.

Az El Niño-hoz kapcsolódó szárazság Délkelet-Ázsia nagy részén, Indiában, Ausztráliában és Afrika egyes részein már meg is jelent, ami támogatja a cukor, a kávé és a kakaó árraliját – áll a Rabobank 2024-es éves kilátásában.

A holland bank ezzel együtt arra számít, hogy a globális élelmiszerinfláció az évek óta tartó szárnyalás után után meredeken csökkenni fog.

A csokoládé létfontosságú összetevője, a kakaó ára idén 64 százalékkal ugrott meg, és 46 éves csúcsra emelkedett, mivel a nyugat-afrikai készleteket súlyosan érintették a heves esőzések és  a gombás betegségek.

A robusta kávéfajta december 15-én érte el a legmagasabb szintet az elmúlt 15 évben, míg a cukor ára 13 százalékkal emelkedett 2023-ban,.

A határidős narancslé ára viszont 80 százalékkal nőtt 2023-ban, és minden idők csúcsát érte el november végén. Ez a többi között annak köszönhető, hogy a hurrikánok és a növénybetegségek óriási pusztítást végeztek a citrusfélék körében Floridában. 

A pánik és persze piacok profithajhászása a legmerészebb várakozásokat is felülmúlta. Dave Reiter, a Reiter Capital Investments kereskedője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a narancslé árának esetleges összeomlása ugyanígy „a rekordok könyvébe kerül” majd.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!