Vizsgálatot indíthat a Microsoft ellen a brit trösztellenes hatóság (CMA) az OpenAI-al fennálló partnersége miatt – írja a Reuters. Idén már indult egyszer vizsgálat az amerikai óriáscég ellen, akkor az Activision Blizzard 69 milliárd dolláros felvásárlása miatt.

A CMA azt kifogásolja, hogy a cég novemberben képviselőt kapott az egyik legfontosabb mesterséges intelligenciával foglalkozó cégnek, az OpenAI-nak az igazgatótanácsában.

A hatóság jelezte, hogy tisztában vannak vele, hogy a Microsoft küldöttje nem rendelkezik szavazati joggal a ChatGPT-t is kifejlesztő cég vezetésében, azt azonban vizsgálhatják, hogy nőtt-e a Microsoft befolyása a cég döntéseire.

Pénteken a CMA azzal indította a felülvizsgálatot, hogy felkérte az érdekelt feleket, például a Google-t és más cégeket, hogy 2024. január 3-ig nyilatkozzanak az üggyel kapcsolatban.

Az egyetlen dolog, ami megváltozott, az az, hogy a Microsoft mostantól szavazati joggal nem rendelkező megfigyelővel bír az OpenAI igazgatótanácsában. Ez azonban lényegesen különbözik egy klasszikus felvásárlástól, mint amilyen például a DeepMind akvizíciója volt

– jelentette ki Brad Smith, a Microsoft elnöke.

Max von Thun, az Open Markets Institute európai igazgatója szerint, hogy a mesterséges intelligencia koncentrációja miatt hamarosan más szabályozók is követhetik a CMA példáját. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága és az Európai Bizottság azonban nem válaszolt a Reuters ezzel kapcsolatos kérdéseire.