Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán fogadta Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt a Vosztocsnij űrrepülőtéren, Oroszország hiper-szuper űrrepülési központjában. 

Örülök, hogy látlak

– mondta Putyin a tudósítások szerint és mintegy 40 másodpercig rázta Kim kezét.

– Ez a mi új kozmodrómunk – jelentette ki az orosz elnök, majd körbevezette vendégét a maga nemében legmodernebb oroszországi létesítményben.

Putyin az állami orosz médiának adott interjúban bejelentette, hogy Moszkva támogatni fogja Phenjan műholdak építésére irányuló erőfeszítéseit. Ez az oka annak, hogy itt találkozunk – mondta. Arra a kérdésre, hogy a katonai-műszaki együttműködésről is szó lesz-e a vezetők között, az orosz elnök hangsúlyozta, hogy minden témát meg fognak vitatni.

Kép: Reuters

A vezetők közös ebédre is mentek. A találkozó során Putyin tósztot mondott „a népek közötti barátság és jó kapcsolatok megerősítésére”. Kim pedig az orosz vezető egészségére koccintott, és biztosította arról, hogy Oroszország győzni fog a „gonosz erőivel” szemben.

Az orosz sajtóban már az is kiszivárgott, hogy mi volt a külön erre az alkalomra készített menü. 

 

  • A lista kacsából, fügéből és nektarinból készült salátával kezdődik.

Ezután

  • kamcsatkai rákgombóc, amuri halászlé és homoktövis sörbet következik.

Ezek azonban csak az előételek. Ami a főételt illeti, a vezetők választhattak:

  • szibériai tokhalat gombával, burgonyával vagy márványozott marha entrecote-ot grillezett zöldségekkel.
  • Desszertként a tajgai vörös áfonyát tálaltak fenyőmaggal és sűrített tejjel.
  • Az ebédhez a dél-oroszországi Divnomorszkoje birtokról származó fehér- és vörösbort is felszolgálták.

Elvtársak

Ahogy nyugati elemzők és újságírók feltételezik, a Kreml különösen érdekelt az észak-koreai tüzérségi lövedékek beszerzésében. Az AP szerint, ha az észak-koreai hatóságok fegyvereket szállítanának Oroszországnak, valószínűleg azt várnák, hogy Moszkva cserébe energia- és élelmiszersegélyt adjon nekik. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden arra a kérdésre, hogy Putyin és Kim tárgyalna-e a fegyverszállításokról, azt válaszolta, hogy Moszkva és Phenjan „érzékeny területeken” működik együtt, amelyeket nem szabad nyilvánosságra hozni – jelenti az Interfax.

Vánszorogva pöfög Kim Dzsongun páncélvonata, de jókat lehet benne zabálni

Négy év után ismét elhagyta hazáját Észak-Korea vezetője. Apja és nagyapja nyomdokait követve páncélvonaton gurult be Oroszországba. Bővebben>>>