Vasárnap délutántól kedd kora reggelig utazott Kim Dzsongun, hogy elérje Oroszországot, és Vlagyimir Putyinnal találkozzon. A találkozó pontos helye Vlagyivosztok. De mi lehet a páncélvonaton?

Vándorló erőd

Az Index gyűjtése alapján szó szerint egy erőd lapul a vonat páncélfalai mögött: hálószoba és konferenciatermi kocsik és persze étkező is helyet kaptak benne, legalábbis erről árulkodnak az elmúlt években megjelent képek és videók, melyek azon ritka alkalmakkor készültek, amikor a Kim-dinasztia vonatra szállt.

A golyóálló vonat a becslések alapján rendkívül lassan, 45 kilométer per órás sebességgel közlekedik. 

Azt pletykálják, hogy Kim Dzsongil félt a repüléstől, ezért utazott inkább vonattal, ahol nagy létszámú személyzet szolgálta ki a „kedves vezető” kívánságait, és modern kommunikációs technológiával is felszerelték. Konsztantyin Pulikovszkij orosz tisztviselő 2011-ben utazott együtt a volt vezetővel, elmondása szerint a teljes japán, francia, orosz, koreai és kínai konyha megtalálható.

Úszik a mámorban

Kim Dzsongil az élő homárhoz és a friss finomságokhoz is ragaszkodott, Pulikovszkij az emlékirataiban arról ír, hogy többládányi bordeaux-i és burgundi borokat is hoztak a vonatra Párizsból.

Az idősebb Kimet általában „női karmesterek″ szórakoztatták, akik szerenádot adtak neki. Hogy fia mivel kapcsolódik ki, azt nem tudni, étvágya azonban köztudottan apjáéval vetekszik.

A biztonság mindenek előtt

Egy 2009-es jelentés alapján Kim Dzsongil idején egy előretolt vonaton 100 biztonsági tiszt utazott. Az ő feladatuk az volt, hogy bombák és más fenyegetések után kutassanak az állomásokon, valamint a pálya biztonságát is tesztelték. Felettük katonai repülőgépek és helikopterek is repültek. Állítólag csak a vezető használatára húsz vasútállomást építettek.

A vonat Kim Dzsongun politikai szimbóluma is: nem csak a fizikai biztonságot kívánja tükrözni annak mérete és páncélzata, de a stabilitást és a politikai erőt is. A vonatozás a Kim-dinasztia hagyománya, a nemzetközi közösség felé pedig egyértelmű üzenetet közöl: Kim Dzsongun nem változtat a család hagyományain vagy politikáján.

Kim Dzsong Un páncélvonata begördült Oroszországba

Az észak-koreai vezető erősen páncélozott magánvonata megérkezett Oroszországba a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó és nagy figyelemmel kísért csúcstalálkozó előtt – jelentette az állami média kedden, miközben Washington arra figyelmeztetett, hogy a két vezető fegyverüzletet köthet.
Bővebben--->