A svéd statisztikai hivatal pénteken kiadott második becslése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 8,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 7,7 százalékkal esett vissza április-júniusban. Elemzők az első becsléssel megegyező értékekre, 8,6 százalékra, illetve 8,2 százalékra számítottak az MTI szerint.

A csökkenés a gazdaság minden szegmensére kiterjedt, de a járvány különösen jelentősen, negyedéves összevetésben 18,2 százalékkal vetette vissza az exportot, valamint 7,7 százalékkal a háztartások fogyasztását.

Míg Európa nagy része egy időre bezárkózott, Svédországban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába jártak, és a kávézók, éttermek, üzletek is nyitva tartottak. Mindazonáltal a svéd kormány felszólította az embereket az utazások elhalasztására, és hangsúlyozta a társadalmi távolságtartás fontosságát, továbbá betiltották 50 főnél népesebb rendezvényeket.

Ezzel a különutas politikával Svédország annyit ért el, hogy az első negyedévben még 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság, a második negyedévben viszont nagyobb visszaesést szenvedett el, mint régiós társai. Dániában ugyanis 7,4 százalékkal, Norvégiában 6,3 százalékkal, Finnországban pedig 4,5 százalékkal csökkent a GDP április-júniusban.

Közgazdászok előre jelezték, hogy a svéd export összetételénél - autók és nehézipari termékek - fogva jóval érzékenyebben reagál nemzetközi válságokra, mint az olyan országok, mint a szomszédos Dánia, amely főleg gyógyszereket és élelmiszereket exportál.

A svéd kormány javította éves előrejelzését: az idei évre 4,6 százalékos GDP-csökkenéssel számol, a jövő évre pedig 4,1 százalékos emelkedéssel. Két hónappal ezelőtt még hat százalékos visszaeséssel számoltak 2020-ra, a jövő évre pedig mindössze 3 százalékos növekedéssel.