Az idősebb emberek esetén nagyobb a kockázata annak, hogy újra megfertőződnek a koronavírussal, miután átvészeltek egy korábbi esetet, mint a fiatalabbaknál - derült ki a dán teszteredmények elemzéséből, amelyet a Bloomberg idézett. Az ezzel kapcsolatos cikket az egyik leghitelesebbnek tartott egészségügyi folyóiratban, a Lancetben publikálták. A kutatásból kiderült, hogy a legtöbb fertőzött nem esik vissza hat hónapon belül, ám más a helyzet ezt követően.

A dán adatokból az látszik, hogy a 65 évesnél fiatalabbak 80 százaléka esetén az első betegség után kellő védettség alakul ki a második elkerüléséhez, ám a 65 évesnél idősebbeknél ez az arány csak 47 százalék, tehát többségüknek minden okuk megvan attól tartani, hogy újra elkaphatják a koronavírus-fertőzést.

Ennek alapján logikus, hogy azok is megkaphassák az oltást, akik korábban megbetegedtek - ajánlják a dán kutatók. A természetes védettségben önmagában nem lehet teljesen megbízni, főként az idősebbek esetén, akik tarthatnak a betegség súlyos következményeitől. A dán kutatás a vírus eredeti változatára koncentrált, nem tudni, mi igaz az eredményeiből a mutánsok esetén.