2024-ben a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a Széchenyi Kártya Program termékei továbbra is változatlan, rendkívül kedvező feltételek mellett lesznek elérhetők a kkv-k számára – derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből. Ez azt jelenti, hogy a kormány döntése értelmében jövőre is a 2023-ban érvényes feltételek és termékstruktúra marad érvényben, azaz

Széchenyi Kártya Program 2024-ben is a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára.

A kormány határozata szerint mintegy 1400 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásra nyílik lehetőség, az alábbi termékstruktúrában:

 Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel

  • Széchenyi Likviditási Hitel
  • Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel
  • Széchenyi Lízing
  • Széchenyi Mikrohitel
  • Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető)
  • Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók

Nagy Márton szerint jelentős szerephez jut tehát a Széchenyi Kártya Program, hiszen a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal és a kamatstoppal együttesen 2023-ban mintegy 1,5 százalékos GDP növelő hatással rendelkezik. Hozzátette: a vállalkozásoknak kettős transzformációt kell végrehajtaniuk, azaz zölddé és digitalizálttá kell válniuk amellett, hogy tovább növelik hatékonyságukat és termelékenységüket.

A miniszter aláhúzta, hogy az elmúlt időkben megromlott a finanszírozási környezet, a hitelek brutálisan megdrágultak, így a vállalkozások csak rendkívül magas, kigazdálkodhatatlan kamatok mellett jutottak volna forrásokhoz, amennyiben a kormány nem biztosított volna célzott, állami kamattámogatott hiteleket. 

A Széchenyi Kártya Program is ezt a célt kívánja segíteni, valamint ezért támogatja a kormányzat az energiaintenzív vállalkozásoka. Mindemellett

ehhez járul hozzá a kereskedelmi bankok önkéntes, az újonnan megkötött vállalkozói forgóeszközökre vonatkozó kamatplafonja is, amelynek mértéke november 2-től még tovább, 12 százalékról 11,5 százalékra csökken.

A Széchenyi Kártya Program már több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási szükségleteinek kielégítését. Nagy Márton kiemelte, hogy 2023-ban minden eddiginél több támogatás került kifizetésre a kedvezményezettek számára, így többletforrások biztosítása is szükséges. A kormány arról döntött, hogy a támogatásokra rendelkezésre álló forrásokat további 40 milliárd forinttal bővíti.

A program a mai napig népszerű és sikeres a vállalkozások körében, indulása óta eddig összesen 440 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, mintegy 6100 milliárd forint értékben.

A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya Max+ keretében eddig közel 42 ezer kérelem került befogadásra, 1700 milliárd forint értékben, amelyből közel 1000 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött ügyletek állománya. A források legnagyobb mértkében a kereskedelem, és gépjárműjavítás, az építőipar, a feldolgozóipar, a műszaki tevékenység, továbbá a szállítás és raktározás ágazatokba irányulnak.