A kínai hatóságok fogadkoznak, hogy mérsékelni fogják az áruhiányt Hszian városában, ahol olyan szigorú korlátozásokat vezettek be a koronvírus-járvány felbukkanása miatt, hogy élelmiszerhiány alakult ki – írja a Financial Times, amely idézi a 13 milliós város lakóinak horrorba illó beszámolóit helyzetükről. Az emberek mozgását gyakorlatilag a nullára korlátozták, egy háztartásból csak egyvalaki mehet élelmiszert vásárolni kétnaponta, ám a kínálat nem tart lépést a kereslettel.

Az üzletek nincsenek nyitva és ha mégis, akkor nem mehetünk vásárolni – írt a Weibo közösségi portálon egy hsziani lakos. Az egyetlen amit tehetünk, hogy csatlakozunk a boltosok WeChats oldalára és éjszaka lopakodunk ki bevásárolni, mint a tolvajok. Bejárta az internetet az a videó, amelyen a pandémiaőrök megvernek egy helyi lakót, mert elindult ennivalót vásárolni, olyankor, amikor szerintük az tilos volt. A videón látszik, ahogy fél tucat kifli kiömlik az illető szatyrából, miközben a rend éber őrei lökdösik. A városi rendőrség közleménye szerint a két túlbuzgó rendfenntartót előállították és fejenként tízezer forintnak megfelelő bírságot szabtak ki rájuk.

Más lakosok arra panaszkodtak, hogy hét-nyolcezer forintnak megfelelő összeget kellett fizetniük egy zacskó zöldségért, megint mások azt tapasztalták, hogy akadozik a gyógyszerek és más feltétlenül szükséges áruk utánpótlása. A helyi nacsalnyikok egyike azt mondta, hogy a következő napokban erősíteni fogják az áruellást, biztosítják a megfelelő minőséget és a megfizethető árakat. A kormány utasítására zsákokban szállították az ingyen zöldséget számos nagy lakótelepre.

Hszianban eddig kevesebb, mint 1600 fertőzést regisztráltak december közepe óta, miközben a lakosság majdnem 96 százaléka megkapta a koronavírus-oltását. A Samsung Electronics és a Micron Technology arra figyelmeztetett, hogy a lezárás zavart okozhat a régió chipgyártó iparában. A pekingi vezetés elszánta magát arra, hogy teljesen távol tartja Kínától az omikron koronavírus-változatot a pekingi téli olimpiai játékok február 4-ei kezdetéig.