Irán külügyminisztere szombaton először ismerte el, hogy országa drónokat szállított Oroszországnak, és ragaszkodott ahhoz, hogy az átadásra Moszkva Ukrajna elleni háborúja előtt került sor, amelynek során az iráni gyártmányú drónok Kijevet bombázták - írja az AP.

Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter megjegyzései azután hangzottak el, hogy Irán hónapok óta zavaros üzeneteket küldött a fegyverszállítmányokról, miközben Oroszország a drónokat ukrán energetikai infrastruktúrára és polgári célpontokra küldi lecsapni.

"Hónapokkal az ukrajnai háború előtt korlátozott számú drónt adtunk Oroszországnak" - mondta Amirabdollahian újságíróknak egy teheráni találkozó után.

Korábban iráni tisztviselők tagadták, hogy Oroszországot felfegyverezték volna az Ukrajna elleni háborúban. Éppen a hét elején Irán ENSZ-nagykövete, Amir Saeid Iravani "teljesen alaptalannak" nevezte a vádakat, és megismételte Irán semleges álláspontját a háborúban. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei a Biztonsági Tanácsban felszólították Antonio Guterres főtitkárt, hogy vizsgálja ki, használt-e Oroszország iráni drónokat civilek elleni támadásokhoz Ukrajnában.

Ezzel együtt Irán félkatonai Forradalmi Gárdája homályosan azzal dicsekedett, hogy drónokat biztosít a világ vezető hatalmainak. Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető magasztalta a drónok hatékonyságát, és gúnyolódott a veszélyességükkel kapcsolatos nyugati aggodalmakon. Az 1979-es amerikai nagykövetség pénteki elfoglalása alkalmából tartott, államilag támogatott tüntetéseken a tömegek nemzeti büszkeségként a háromszög alakú drónokat ábrázoló plakátokat lengettek.