Szerdai kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A jegybankárok szerint idén 3, egyenként 25 bázispontos csökkentés lehet, de ez csak egyedi vélemény, a tényleges döntések ettől eltérhetnek a folyamatok alakulásnak függvényében.

Még idén csökkentenek

A döntést követően Jerome Powell, a Fed elnöke tartott sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy a cél az árstabilitás és az optimális foglalkoztatási szint. A célok felé haladnak: a munkaerőpiac feszessége csökkent, így kisebb lehet a bérnyomás, ugyanakkor az infláció is csökken, de a folyamat hosszabb lehet, mit amire korábban számítottak.

Az infláció idén 2,4 százalék lehet, jövőre 2,2 százalék, 2026-ben 2,0 százalék. A mai ülésen fenntartották az alapkamat 5,25-5,50 százalék közti mértékét, de a jelenlegi folyamatok alapján idén sor kerülhet már kamatcsökkentésre. Ha túl korán kerülne sor a lazításra, fellángolhat az infláció, ha túlzottan késlekedne vele, visszafoghatja a gazdaságot.

Fedezetlen pénz visszavonása

A jegybanki mérleg 1500 milliárd dollárral csökkent azóta, hogy megkezdték az eszközvásárlási programok során felhalmozódott állomány mérséklését, vagyis ennyi fedezetlen pénzt vontak vissza. A mérleg leépítésének üteme csökkenhet a jövőben, de erről konkrét döntés egyelőre nem született. A jelenlegi ütem havi 95 milliárd dollár.

A korábbi eszközvásárlási programok során 9000 milliárra nőt a Fed mérlege, ez mostanra kicsit több mint 7500 milliárd dollárra mérséklődött. Ez azt jelenti, hogy ennyi értékpapír, főleg állampapír van a jegybanknál úgy, hogy azok megvásárlásáért fedezetlen pénzt adott, így nagyjából ennyi többletpénz van a piacon, de távolról sem biztos, hogy ezt mind vissza kell vonni ahhoz, hogy egészséges pénzpiaci egyensúly alakuljon ki.

Reálkamat

A várható jegybanki kamatalakulásról még azt mondta el Powell, hogy semmiképp nem fognak visszatérni azokra az extrém alacsony szintekre, melyeket éveken át alkalmaztak a vélt deflációs veszélyek kivédésére, de vélhetően ez hozzájárult később az infláció kirobbanásához. A Fed esetében ez a 0-0,25 százalékos sáv volt. Vélhető, hogy jó darabig a reálkamatot is fenntartják, ahogy ezt más jegybank is jelezte: ez a Fed esetében 3 százalék körül lehet 2 százalékos infláció mellett.