Az Eurostat előzetes adatai szerint éves bázison júliusban a piaci várakozásoknak megfelelően 5,3 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent a fogyasztói árindex a júniusi 5,5 százalékról.

Az inflációt még mindig az élelmiszerárak emelkedése fűti, de enyhébb mértékben, miközben az energiaárak csökkenése visszafogja.

  • Energiaárak nélkül júliusban 6,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júniusi 6,9 százalékos éves csökkenés után.
  • Energia, élelmiszerek és élvezeti cikkek nélkül 5,5 százalékos volt a júliusi áremelkedés (maginfláció) a júniusival megegyező mértékű.

Az energiaárak júliusban 6,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól és 0,3 százalékkal az előző havitól. Júniusban 5,6 százalék volt az éves elmaradás.

Még mindig jelentős a drágulás mértéke

  • Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek ára júliusban 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 0,2 százalékkal a júniusit. Júniusban 11,6 százalékos volt az éves áremelkedés.
  • Az előző havihoz képest a fogyasztói árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek júliusban az euróövezetben a várt 0,3 százalékos növekedés helyett. Júniusban 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző havihoz képest.
  • Havi bázison a maginfláció is 0,1 százalékkal csökkent júliusban, jelentősen elmaradva a várt 0,5 százalékos csökkenéstől. Júniusban a maginfláció havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett.

Épphogy kezdte összeszedni magát Európa, megint összeomlóban a gazdaság

A vártnál nagyobb mértékben romlott az euróövezet gazdasági teljesítménye júliusban – állapította meg a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet. Bővebben >>>