Miután Donald Trump elnöksége alatt az USA úgy döntött, hogy a Huawei kockázatot jelent a Kínai Kommunista Párttal és a kínai hadsereggel való kapcsolata miatt, szankciókat vetett ki a cégre.

Nem férhettek hozzá többek között az 5G technológiához szükséges chipekhez, a Google szoftvereihez és mobil processzoraihoz, így a világszerte népszerűvé vált telefongyártót gyakorlatilag eltüntették az amerikai piacról.

Most azonban úgy tűnik, a cég megoldotta a házi feladatot a kínai SMIC által gyártott chipek felhasználásával. Az új telefon, a Mate 60 Pro képes az 5G támogatására, ami nagy meglepetést keltett, mivel a kínai chipgyártó korábban nagy lemaradásban volt a tajvani TSMC-hez képest, amely a világ legfejlettebb chipjeit gyártja.

Felmerül a kérdés, mégis hogy voltak erre képesek a szankciók ellenére.

A Huawei ugyan nem jelezte, hogy a telefon alkalmas az 5G használatára, de a készülék olyan gyors letöltési sebességre képes, ami az 5G használatát feltételezi. A CNBC szerint a telefont alapos elemzésnek vetették alá, és 7 nanométeres technológiával készített félvezetőket találtak benne. Ez már igen kis méret, és ugyan van ennél még kisebb is, vagyis még fejlettebb technológia, ám ilyet eddig a kínai félvezetőgyártó nem tudott előállítani, ehhez egy holland gyártó által készített gépre lett volna szükség, de arra is szankció vonatkozik.

A hatékonyság kérdése

telefont megvizsgáló szakértők úgy gondolják, hogy a kínai gyártó régebbi gépek átalakításával érte el a 7 nanométeres szintet, viszont ebben az esetben a gyártás jóval kevésbé hatékony, mint a holland cég eszközeivel. Hogy ez így van-e, vagy sikerült komolyabb technológiát kifejleszteni, akkor fog kiderülni, ha látszik, hogy a Huawei mennyire tömegesen és mennyire olcsón tudja gyártani a telefonokat.

Ha a tömeges és rentábilis gyártás megvalósul, az Apple kap hirtelen nagy konkurenciát, hisz egy olcsóbb és korábban jól ismert márka tarolni tudna Kínában. Korábban nagy verseny volt az iPhone és a Huawei telefonjai között, de ez értelemszerűen megszűnt, amikor megjelent az 5G technológia az Apple telefonjainál. Most az újraéledő versenyt tovább erősítheti, ha a Huawei folytatja a hazai fejlesztést, így az Apple igen komoly kihívással nézhet szembe a számára igen fontos kínai piacon.

 

Fancy és trendi a rózsaszín iPhone: van is vásárlóközönsége

Olcsóbbak lettek az Apple idei telefonjai, aminek meglett az eredménye. Bővebben --->