A Honda profitja a márciusig tartó pénzügyileg vizsgált időszakban 70 százalékkal ugrott meg – írja az AP.

A tokiói székhelyű  Honda Motor Co. éves nyeresége 1,1 milliárd jen, amelyhez 21 százalékos eladási növekedés tartozik. A vállalat világszerte több mint 2,8 millió járművet értékesített, szemben az egy évvel korábbi 2,3 millióval. Az eladások Japánban, az Egyesült Államokban és Európában nőttek, míg Kínában visszaestek.

A japán autógyártók jelenleg mind a kutatás-fejlesztésbe fektetnek be leginkább, hiszen az elektromos járművekre való globális átállás egyre sürgetőbb.

A Honda  japán riválisai, a Toyota Motor Corp. és a Nissan Motor Co. mind beszámoltak már a profitnövekedésekről, de hangsúlyozták, hogy a kutatás kapja a fő szerepet a következő években.  

A mostani nagy nyereség ellenére még mindig viszonylag sok problémával nézünk szembe az elektromos járművek gyártása kapcsán 

 – mondta Toshihiro Mibe, a Honda vezérigazgatója.

A japán autógyártók alapvetően nagy sikereket érnek el a hagyományos üzemanyaggal működtetett járművekkel és a hibridekkel is. Az akkumulátoros elektromos járművek felé való elmozdulásban azonban lemaradtak az olyan riválisoktól, mint a kínai  BYD és az amerikai Tesla.

A Honda közölte, hogy a jelenlegi pénzügyi évet a jövőbeni növekedés biztosítása érdekében a villamosítás fő évévé teszik. A stratégiát a jövő héten fogják felvázolni.

Súlyos hibát találtak: több százezer Hondát kell kivonni a forgalomból

Több mint 750 ezer járművet hívnak vissza az Egyesült Államokban egy baleset során véletlenül kioldó légzsák miatt. Bővebben itt olvashat erről.