Az Orosz Nemzeti Bank 15,00 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot; a jelenleg tartó monetáris szigorítási szakasz júliusi kezdte óta az októberi döntéssel együtt már 750 bázisponttal emelkedett meg a jegybanki alapkamat.

A döntés indoklásában a jegybank közölte, hogy mivel

az inflációs nyomás a várakozásait jelentősen meghaladó mértékben nőtt és az árnövekedési várakozások továbbra is magasak,

viszonylag tartósan szigorú monetáris politikát fog folytatni.

jegybank megítélése szerint az infláció 2023-ban várhatóan 7 százalék felett lesz, mielőtt 2024 végére 4 százalék felé mérséklődne.

A jegybank megjegyezte egyúttal, hogy a hitelezés növekedése változatlanul magas, miközben a növekvő belföldi kereslet próbára teszi az orosz gazdaság kapacitásának korlátait, amelyet a hadsereg mozgósítása miatt szűkülő munkaerő-kínálat súlyosít. Az áruk és szolgáltatások területén kialakult kereslet-kínálati egyensúlyhiány ezért magasabb kamatlábakat tesz indokolttá.

A vodka árát is megdobhatja az oroszok háborúja

Az alkoholgyártók a növekvő költségekre hivatkozva könyörögnek az orosz hatóságoknak, hogy emeljék az ország alapitalának árát. >>>

rubel erősödő árfolyama újabb lökést kapott a jegybanki kamatdöntéstől. Az október elején még 100 rubel feletti dollárjegyzés a pénteki kamatdöntés után már 93 alatt járt, miután a napot még 94 felett kezdte. Október eleje óta a rubel az emelkedő olajáraknak köszönhetően erősödik, mivel enyhültek ezzel az orosz gazdaság devizabevételével szemben táplált aggodalmak.

Szakad a rubel, Oroszország megint bajban van

Tartósnak tűnik az orosz gazdaságra nehezedő nyomás >>>