Az orosz rubel a bűvös 100-as szimbolikus küszöbérték fölé gyengült az amerikai dollárhoz viszonyítva. Mindez a keddi kora reggeli órákban történt. A súlyos oroszországi devizakiáramlás és a kereskedelmi mérleg zsugorodása, úgy tűnik továbbra is nyomasztja az orosz fizetőeszközt – írja a CNBC.

Ez tehát azt jelenti, hogy ismét 100 rubelt kell adni egyetlen dollárért.

A rubel árfolyama a délelőtt folyamán kissé helyreállt, és napközben már 99,5 felett mozgott a dollárral szemben.

A rubel-dollár árfolyampár alakulása az elmúlt fél évben
A rubel-dollár árfolyampár alakulása az elmúlt fél évben
Kép: TradingView

Amikor a rubel legutóbb augusztusban gyengült három számjegyűre, az orosz jegybank rendkívüli ülést hívott össze, hogy 350 bázisponttal 12 százalékra emelje a kamatlábakat.

A döntés azután született meg, hogy Vlagyimir Putyin elnök gazdasági tanácsadója egy véleménycikkben a laza monetáris politikát okolta a valuta zuhanásáért és az infláció felgyorsulásáért.

Az orosz központi bank ezt követően szeptemberi ülésén további egy százalékponttal, 13 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, az orosz gazdaságra nehezedő tartósan magas inflációs nyomásra hivatkozva.

Szankciós infláció

Az orosz infláció szeptember 11-én éves szinten 5,5 százalékra emelkedett az augusztusi 5,2 százalékról és a júliusi 4,3 százalékról.

Bár a Kreml illetékesei a laza monetáris politikát okolták a valuta gyors leértékelődéséért, a központi bank az ország folyó fizetési mérlegtöbbletének erőteljes csökkenésére hivatkozott.

Szeptemberi jelentésében az orosz jegybank becslése szerint a folyó fizetési mérlegének többlete január és augusztus között 25,6 milliárd dollár volt, ami 86 százalékkal kevesebb a 2022-es év hasonló időszakában mért 184,8 milliárd dollárnál. A külkereskedelmi mérleg többlete ugyanebben az időszakban 68,3 százalékkal, 156,7 milliárd dollárral csökkent.

A rubel viharos időszakot élt át Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója óta.

2022 márciusában rekordalacsony szintre, 120-ra zuhant a dollárhoz képest,

majd néhány hónappal később hétéves csúcsra szökött, amit a központi bank tőkekorlátozó intézkedései és az exportbevételek megugrása támogatott.

Azóta a nyugati szankciók és a kereskedelmi forgalom megfordulása, valamint az import újbóli fellendülése sújtotta az exportot, ami lefelé nyomta a nemzeti valuta árfolyamát. 

Összeomlott a rubel

Nagyot zuhant a rubel a hónap folyamán felgyorsítva a közel egy éve tartó folyamatot. Az ok fundamentális: csökkenő export, növekvő import, óriási háborús költségek, benne nagy súllyal a fegyverimport attól a kevés országtól, akik eladnak nekik. Bővebben >>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!