Az orosz alkoholgyártók lobbija arra kérte Anton Sziluanov pénzügyminisztert, hogy emelje 7 százalékkal a vodka minimálárát, hogy megbirkózzanak az emelkedő költségekkel, amelyek Moszkva teljes körű ukrajnai inváziójához kapcsolódnak – írja a Politico.

Az alkoholgyártók szövetségének javaslata, amelyről a Kommerszant orosz üzleti napilap csütörtökön számolt be, 2024-től literenként 602 rubelre (2260 forint) emelné az oroszok kedvenc röviditalának kiskereskedelmi alsó árát.

A drágulás indoklásaként az alkoholgyártók a rubel leértékelődésével összefüggő növekvő importárakra és logisztikai költségekre, valamint a vodkára kivetett jövedéki adó tervezett emelésére hivatkoznak.

A pénzügyminisztérium jelenleg vizsgálja a gyártók kérését, és a hatóságok valószínűleg elfogadják majd – írja a Kommerszant két, az alkohol]iparban dolgozó forrásra hivatkozva. A súlyos nemzetközi szankciókkal sújtott orosz gazdaság a valuta összeomlásával és az árak emelkedésével is küzd, az éves infláció 6 százalékos. Augusztusban az orosz központi bank a rubel felértékelésére tett sietős kísérletként 3,5 százalékponttal, 12 százalékra emelte az irányadó kamatlábakat.