Google fennállásának 25. évfordulója nem épp a terveknek megfelelően alakult: az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a vállalat jogszerűtlen eszközökkel tartja magát a keresők közti verseny élén – számolt be a Rakéta.hu.

A Google számos megállapodást kötött az Apple-lel és a Samsunggal is, hogy az Iphone és a Galaxy készülékek alapméretezett keresője legyen, azonban a cég szerint ez nem más, mint amikor egy csokigyár fizet a boltoknak, hogy jól látható helyre kerüljenek a termékeik.

A Google alapméretezése viszont olyan, mintha a csokoládék rögtön bekerülnének a bevásárlókocsinkba. A kormány szerint ez hátráltatja a Microsoft keresőjét, a Binget, valamint a magánszféra-fókuszú DuckDuckGót a piacrészük növelésében.

Sundar Pichai, a Google és az Alphabet vezérigazgatója 2023. október 30-án távozik a szövetségi bíróságtól Washington DC-ben.
Sundar Pichai, a Google és az Alphabet vezérigazgatója távozik a szövetségi bíróságról 2023. október 30-án, Washingtonban.
Kép: AFP / Getty Images North America / Drew Angerer

A per során a Google számos titkára fény derült, köztük arra is, hogy mennyit költ a már említett, úgynevezett „disztribúciós megállapodásokra”.

Összesen 26,3 milliárd dollárt, azaz tízbillió forintot fizetett a Google a különböző cégeknek 2021-ben, ez az elképesztő összeg pedig megegyezik a jövő évi magyar költségvetés negyedével, így érzékeljük, hogy a Google magához képest is rengeteg pénzt fordít a megállapodásokra.

Anyavállalata, az Alphabet a legutóbbi negyedévben pedig 44 milliárd dollárt termelt a hirdetésekkel, így a bevételek körülbelül 15 százalékát költi a Google a disztribúcióra.

A per során az is kiderül, hogy a cég ilyen fajta biztonsági játéka jogszerű-e, vagy ellehetetleníti a más, esetleg jobb keresőket a versenytől.

Megtömte két nagy tech cég zsebét a mesterséges intelligencia

Erős harmadik negyedéves jelentést tett közzé a Microsoft és a Google anyavállalata, az Alphabet. A Microsoft esetében a felhő alapú üzletág is jól ment, a Google esetében ez a szegmens csalódást okozott. Bővebben --->