A Global Financial Centres Index (GFCI) nemrégiben készített és nyilvánosságra hozott rangsorában hét európai város szerepel a világ 20 legértékesebb pénzügyi központja között.

Míg a listát mindent egybevetve, globálisan New York vezeti, addig a legelőkelőbb európai helyet London foglalja el. A GFCI listára másodikként befutó Londont Szingapúr és Hongkong követi.

A svájci Genf az egyetlen európai város, amely csatlakozott a brit fővároshoz a top 10-ben. A GFCI szerint Genf 29 ponttal növelte előnyét tavalyhoz képest, és az elmúlt évben a 23. helyről a 10. helyre lépett előre. Genf ráadásul mindössze öt ponttal marad el az ötödik helytől, amelyet San Francisco foglal el – írja az Euronews

Az elemzők a svájci szabályozási környezetet és a korrupció alacsony szintjét említik a város pénzügyi erejének hatalmas előnyeként.

Frankfurt, amely többek között az Európai Központi Bank és a Deutsche Bank székhelye, a legfrissebb jelentésben az európai dobogó harmadik helyét csípte el, megelőzve Párizst.

A top 20-as helyezért elérő európai városok közül Luxemburg a 16., Zürich a 18., Amszterdam pedig a 19. helyre került. Németország a legerősebb európai nemzet, ha a rangsort országonkénti bontásban vizsgáljuk, miután öt német város fért be az első 50-be, köztük Berlin, Stuttgart és München.

Amit a lista készítői egyebek mellett figyelembe vettek:

  • a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe;
  • a város gazdasági teljesítményének növekedése;
  • a város márkaépítése;
  • versenyképessége;
  • a város pozitív megítélése, nemzetközi reputációja;
  • a biztonság, a stabilitás, a kulturális kínálat és az életminőség, amely vonzó lehet mind a vállalkozások, mind a pénzügyi szakértők és a befektetők számára.

Tippeljen, melyik a tíz legbiztonságosabb város jelenleg az Európai Unióban

Az Európai Bizottság biztonsági szintjük alapján rangsorolt városokat. Az első helyen Koppenhága végzett, második lett a spanyol Oviedo városa, a harmadik helyet pedig Ljubljana szerezte meg.

A részletekről ITT írtunk bővebben.