Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke januárban az előző hónaphoz képest, elsősorban a cukor, a növényi olaj és a hús nemzetközi jegyzésének gyengülésére az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe 124,9 pont lett januárban, 2,1 ponttal (1,6 százalékkal) alacsonyabb decemberhez képest, de 7,3 ponttal (6,2 százalékkal) magasabb a 2024. januári szintnél.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag árát veszi figyelembe, vagyis

  • növényi olajokét, 
  • gabonaterményekét,
  • húsfélékét,
  • tejtermékekét
  • és a cukorét.

A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél.

A tejtermékeknél volt a legjelentősebb az emelkedés 

A FAO gabonaárindexe az idén januárban 0,3 ponttal (0,3 százalékkal) volt magasabb, mint decemberben, de még mindig 8,2 ponttal (6,9 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A búza ára januárban kissé csökkent, a kukorica világpiaci ára januárban emelkedett, a rizsé 4,7 százalékkal csökkent havi összevetésben.

A növényi olaj árindexe 153,0 pont volt januárban, 9,1 ponttal (5,6 százalékkal) alacsonyabb az előző hónaphoz képest, ugyanakkor 24,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A csökkenés hátterében elsősorban a pálma- és repceolaj világpiaci árainak esése állt.

A húsárindex januárban 117,7 pont volt, ami 1,7 ponttal (1,4 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, de 8,9 ponttal (8,1 százalékkal) múlta felül a 2024 januárit. A csökkenés hátterében a juh-, sertés- és baromfihús nemzetközi árainak csökkenése állt, ami meghaladta a szarvasmarhahús-jegyzések emelkedését.

A tejárindex 42,9 ponton állt januárban, 3,3 ponttal (2,4 százalékkal) magasabb, mint 2024 decemberében, és 24,3 ponttal (20,4 százalékkal) magasabb, mint egy évvel korábban. A sajt nemzetközi jegyzése nőtt a legnagyobb mértékben, havi szinten 7,6 százalékkal, miközben a vajé tovább csökkent.

A FAO cukorárindexe 111,2 pont volt januárban, ez 8,1 ponttal (6,8 százalékkal) alacsonyabb decemberhez képest, és 25,2 ponttal (18,5 százalékkal) elmaradt az egy évvel korábbi értékhez képest. A januári mutató 2022. októbere óta legalacsonyabb szintre süllyedt, amikor 108,6 ponton állt. Az árcsökkenést a főbb termelő országok javuló terméskilátásai váltották ki.