Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke januárban az előző hónaphoz képest, elsősorban a cukor, a növényi olaj és a hús nemzetközi jegyzésének gyengülésére az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.
A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe 124,9 pont lett januárban, 2,1 ponttal (1,6 százalékkal) alacsonyabb decemberhez képest, de 7,3 ponttal (6,2 százalékkal) magasabb a 2024. januári szintnél.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag árát veszi figyelembe, vagyis
- növényi olajokét,
- gabonaterményekét,
- húsfélékét,
- tejtermékekét
- és a cukorét.
A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél.
A tejtermékeknél volt a legjelentősebb az emelkedés
A FAO gabonaárindexe az idén januárban 0,3 ponttal (0,3 százalékkal) volt magasabb, mint decemberben, de még mindig 8,2 ponttal (6,9 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A búza ára januárban kissé csökkent, a kukorica világpiaci ára januárban emelkedett, a rizsé 4,7 százalékkal csökkent havi összevetésben.
A növényi olaj árindexe 153,0 pont volt januárban, 9,1 ponttal (5,6 százalékkal) alacsonyabb az előző hónaphoz képest, ugyanakkor 24,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A csökkenés hátterében elsősorban a pálma- és repceolaj világpiaci árainak esése állt.
A húsárindex januárban 117,7 pont volt, ami 1,7 ponttal (1,4 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, de 8,9 ponttal (8,1 százalékkal) múlta felül a 2024 januárit. A csökkenés hátterében a juh-, sertés- és baromfihús nemzetközi árainak csökkenése állt, ami meghaladta a szarvasmarhahús-jegyzések emelkedését.
A tejárindex 42,9 ponton állt januárban, 3,3 ponttal (2,4 százalékkal) magasabb, mint 2024 decemberében, és 24,3 ponttal (20,4 százalékkal) magasabb, mint egy évvel korábban. A sajt nemzetközi jegyzése nőtt a legnagyobb mértékben, havi szinten 7,6 százalékkal, miközben a vajé tovább csökkent.
A FAO cukorárindexe 111,2 pont volt januárban, ez 8,1 ponttal (6,8 százalékkal) alacsonyabb decemberhez képest, és 25,2 ponttal (18,5 százalékkal) elmaradt az egy évvel korábbi értékhez képest. A januári mutató 2022. októbere óta legalacsonyabb szintre süllyedt, amikor 108,6 ponton állt. Az árcsökkenést a főbb termelő országok javuló terméskilátásai váltották ki.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!
Legolvasottabb

Hadrendbe álltak Orbán békeharcosai, totális blokád jöhet a csütörtöki EU-csúcson

Olyan hideg lesz éjszaka, amilyen még télen sem volt

Putyinéknak semmi se szent? – megtámadták a baltiak energiaellátását

Jön az állampapír-pénzeső 3.0, százmilliárdokat kapnak a befektetők

Kiváló minőség a tányérodon – KMÉ-védjegyes termékek a Mecsek Baromfi Kft.-től (x)

A Covidhoz mérhető összeomlást hozott össze Trump

Visszatér a legendás üdítőital

Korlátozott tűzszünetben állapodott meg Trump és Putyin

Rekordszinten a gyilkosságok száma Peruban, a kormány szükségállapotot hirdetett
