Az új jogszabály az uniós szankciók megsértésének és kijátszásának büntethetővé tételével kapcsolatosan fogalmaz meg irányelveket.

Erre vonatkozóan fogalmakat határoz meg, ideértve a pénzeszközök befagyasztásának elmulasztását, a fegyverembargók és az utazási tilalmak be nem tartását, valamint a szankcionált személyeknek való pénzátutalást, továbbá az üzletkötést a szankció hatálya alá tartozó országok állami tulajdonú szervezeteivel.

Szintén büntetendők lesznek a továbbiakban az olyan pénzügyi és jogi tanácsadási szolgáltatások, melyek a szankciókat sértik. Ugyanígy a szankciók kijátszása is büntetendő lesz, ugyanakkor a humanitárius segítségnyújtás, valamint az alapvető emberi szükségletek támogatása nem számít a szankciók megsértésének.

Az MTI azt írja, az irányelv szerint a szankciók megsértése és kijátszása visszatartó erejű büntetést von maga után, mivel valamennyi tagállamban legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtott bűncselekménnyé nyilvánítják őket.

A közlemény szerint a jelenlegi különböző büntetési formák oda vezettek, hogy a szankciók megkerülését tervező elkövetők a leggyengébb végrehajtással rendelkező tagállamokat választják tevékenységük helyéül.

 

 

 

Moszkva szerint büntetés, ha valaki nem mehet Oroszországba

Nem hagyta válasz nélkül a legújabb nyugati szankciós csomagot a moszkvai vezetés: az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy jelentősen kibővíti az Oroszországba való beutazási tilalom alá eső személyek listáját.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->