Moszkva válaszul a 13. uniós szankciócsomagra jelentősen kibővíti a listát, hogy kiknek tilos Oroszországba belépniük – szerepel az orosz külügyminisztérium közleményében.

A minisztérium kifejtette, hogy a korlátozások kiterjednek azokra:

  • akik katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának;
  • valamint azokra, akik részt vesznek a különleges katonai hadműveletben résztvevő orosz tisztviselők üldözésében;
  • ahogy azokra is, akik részt vesznek az orosz vezetés nemzetközi felelősségre vonásában;
  • és azokra is, akik támogatják nyugaton az orosz vagyon elkobzását.

Ugyanakkor az orosz külügyminisztérium konkrétan nem nevezte meg a legújabb szankciókkal sújtott személyeket.

Megérkezett a 13. szankciós csomag

Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizenharmadik szankciós csomagját, amely az orosz háborús erőfeszítésekhez segítséget nyújtó vállalkozásokat is sújtja.

A tanács pénteki brüsszeli közleménye szerint a szankciós lista az újabb csomag részeként 106 ember és 88 szervezet nevével bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért. Ezzel 2000 fölé emelkedett azok számra, akiket az EU szankciókkal sújt válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

A 13. szankciós csomag intézkedései a katonai és védelmi ágazatban tevékenykedő orosz és kínai, valamint indiai, Srí Lanka-i, török, thaiföldi, szerbiai és kazahsztáni vállalkozásokat céloznak.

A vállalkozásokat kereskedelmi korlátozásokkal sújtják, miután megállapítást nyert, hogy segítenek az Oroszország által az Ukrajna elleni háborúban használt fegyverek vagy egyéb felszerelések, berendezések, különösen elektronikai eszközök és mikrochipek gyártásában és szállításában.

A jegyzékbe vett személyek európai bankokban tárolt vagyoni eszközeit befagyasztják, számukra pénzeszközöket uniós polgárok és vállalkozások nem bocsáthatnak. Emellett utazási tilalom vonatkozik rájuk, vagyis nem léphetnek be az EU területére még átutazás céljából sem.