A lap hétfőn közölt értesülései alapján Németország, Franciaország, Dánia, Spanyolország, Olaszország és Csehország összesen 16 korlátozó javaslatot nyújtott be az Európai Uniónak, hogy ezzel reagáljanak az iráni rendőrség által szeptember közepe óta elkövetett atrocitásokra – írja a Reuters.

Benyújtott intézkedéseik kifejezetten azokat a – feltehetően rendőrségi és kormányhoz tartozó – személyeket és intézményeket célozzák, akik közvetlenül felelősek az országos tüntetésekre adott agresszív válaszért.

A bennfentes informátor szerint az uniós külügyminiszterek október 17-i ülésükön döntenek majd a szankciókról, de nem várható ellenállás. Elmondta, hogy már most "gőzerővel dolgoznak" a korlátozások foganatosításán.

Nem maradhat szó nélkül

Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy korlátozni kívánják az iráni hatóságokat. Szerinte a tüntetések elfojtása jól demonstrálja, hogy az ország vezetése mennyire fél az "oktatás és a szabadság erejétől." Tweetjében azt is hozzátette, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatni kívánják az iráni nőket.

A kormányellenes tüntetések a 22 éves Mahsa Amini temetésének napján, szeptember 17-én indultak meg a főként kurd lakosságú Szakkéz városából. Aminit azért tartóztatta le az erkölcsrendészet, mert hidzsáb nélkül tartózkodott nyilvános helyen. Hivatalosan egy váratlan szívinfarktus végzett a nővel, de szemtanúk és a kiszivárgott leletek alapján az intézkedő rendőrök agyvérzésig verhették cellájában.

Október elejére hatalmas kormányellenes tüntetési hullámmá nőtte ki magát a halállal végződő rendőrségi túlkapás. Az ország vezetése mindent megtesz a dolgok eltussolásáért, és az iszlám jogrend eltörlését követelő tömeget erőszakkal próbálják leverni.

Hivatalos adatot nem közölnek az összecsapások halálos áldozatairól, de narratívájuk szerint biztonsági embereik közül többet is megöltek a "külföldi ellenség támogatását élvező lázadók és gengszterek". A norvégiai székhelyű Iran Human Rights csoport szerint összesen eddig több mint 100 ember halt meg a tüntetésekben.