Bizalmas B-tervet dolgozott ki az Európai Bizottság, hogy tompítsa az elektromos járművek importjára is exportjára a Brexit okán kivetett 10 százalékos vámtarifa hatását – tudta meg a The Guardian. A javaslatot hétfőn terjesztettték a tagállamok elé, miután az autógyártók nyomást gyakoroltak, hogy módosítsák a Brexit egyes feltételeit.

A Bizottság amiatt aggódik, hogy amennyiben bármilyen döntés is születik a vámtarifa akár ideiglenes feloldásáról is, az a Brexit kereskedelmi és együttműködési megállapodás (TCA) megsértését jelentené, és ezért újrakezdődhetnek a megállapodások. Ezt azonban a Bizottság hevesen ellenzi.

Az Egyesült Királysággal foglalkozó munkacsoport által előterjesztett terv szerint a 2024. január 1-jén hatályba lépő 10 százalékos vámtarifa hatására egy sor intézkedést vezetnének be, ami enyhítené azt.

A fő javaslat szerint a 2023-as hivatalos származási nyilatkozatok érvényességét, melyeket a gépkocsik exportálásakor kell benyújtani, 2024-re hosszabbítanák meg. Ez biztosítaná, hogy minden idén megrendelt, de jövőre leszállított elektromos jármű megfeleljen a 2023-as, tarifamentes szabályoknak. Ez a gyártóknak lélegzetvételnyi időt adhat, mivel az elektromos járművek átfutási ideje akár hat hónap is lehet.

Azonban továbbra is a a vámtarifa hároméves felfüggesztéséért lobbiznak.

A kereskedelmi megállapodás értelmében januártól minden, az EU-ból az Egyesült Királyságba vagy fordítva exportált elektromos járműnek legalább 45 százalékban az EU-ban vagy az Egyesült Királyságban kell készülnie, különben vámot kell kivetni rá. Mivel az elektromos járművek költségeit javarészt az akkumulátor teszi ki, és a legtöbb akkumulátort Kínából importálják, a gyártók versenyt futnak az akkumulátorgyártási kapacitások kiépítéséért az EU-n belül, hogy a vámokat elkerüljék.

A brexit szövődményei még évekre megbetegíthetik a brit gazdaságot

Egy brit kutatóintézet szerint az Egyesült Királyság reál GDP-je mintegy 2-3 százalékponttal alacsonyabb, mint a brexit nélkül lehetne. Ráadásul azzal kalkulálnak, hogy 2035-re a helyzet ilyen tekintetben csak rosszabb lesz. A britek mindenesetre jövőre leválthatják az Európai Unióból való kilépést levezénylő konzervatívokat, ez pedig uniós közeledést eredményezhet.