Októbertől lényegében az összes vízumfajtán árat emel a brit kormány, ez azonban egyelőre nem érinti az Európai Unió országait. Ugyanakkor a brit kormány korábbi ígérete szerint 2024 végéig mindenki számára megszüntetik az ingyenes belépést az országba a tervek szerint, így a magyarok számára is.

A brit kormány most bejelentette, hogy október 4-től az összes vízum ára emelkedik, a hat hónapnál rövidebb időre szóló látogatói vízum ára 18 euróval 133 euróra emelkedik, azaz mintegy 50 ezer forintra. A két-, öt-, és tízéves látogatási vízum díja is nő. Az átszállást biztosító tranzitvízumok díja várhatóan nem változik – írja az Euronews.

Rishi Sunak brit miniszterelnök júliusban jelentette be, hogy az ország közszférájának béremelésének teljesítése érdekében emelik a vízumköltségeket.

Az egészségügyi bevándorlási illeték – az Egyesült Királyság államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálata számára fizetett díj – várhatóan szintén emelkedni fog. A belügyminisztérium szerint azonban ezt a változást csak később, ősszel vezetik be.

A brit kormány 2025-ig kívánja az ország új elektronikus utazási engedélyezési rendszerének elindítását megelőzően fokozatosan megszüntetni a vízummentességet, Magyarország várhatóan 2024-ben kerül fel erre a listára.

 

Több mint kétszeresét keresik a lengyelek vendégmunkásként, mint otthon

Közzétette a Lengyel Nemzeti Bank, hogy 2022-ben a lengyelek havi bruttó átlagkeresete Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában több mint kétszerese volt, mint amit hazájukban keresnek. A legnagyobb különbségek az építőiparban, a közlekedésben, a szállodákban és a vendéglátásban jelentkeztek, a legkisebb a mezőgazdaságban volt. Bővebben --->