A „Külföldön dolgozó lengyelek 2022-ben” című jelentés 2022 decembere és 2023 januárja között készült, az Egyesült Királyságban és Németországban megkérdezettek ezer ember közel fele 2015-ben vagy korábban érkezett az országba. Hollandia esetében közel 70 százalék 2017-ben ment ki – írja a tvn24.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy a Németországba kivándorlók idősebbek, mint akik Nagy-Britanniában és Hollandiában telepednek le. Megjegyezték, hogy

a lengyel gazdasági emigránsok jól képzett munkaerők. Több mint 20 százalékuk rendelkezik egyetemi végzettséggel, középfokú végzettséggel pedig a felük.

A lengyelek a korábbi évekhez hasonlóan elsősorban fizikai munkásként és szakmunkásként dolgoznak, és egyszerű munkát végeznek. A szakképzettséget igénylő munkát végzők legnagyobb százaléka Nagy-Britanniában fordul elő. A jelentés készítői szerint fontos, a nyelvi akadály kisebb, mint más országokban.

A lengyel társadalomban sokkal gyakoribb az angol nyelv ismerete, mint a német vagy a holland nyelvé, és egyes speciális szakmákban (pl. az egészségügyben) általában a fogadó ország nyelvének passzív és aktív tudására is szükség van

– hívták fel a figyelmet.

Itt az új fizetési lista - ennyit lehet keresni jó nyelvtudással

Magyarországon mintegy harmincezren dolgoznak az üzleti szolgáltató központokban. A jó angol nyelvtudás alapelvárás, a magasabb fizetéshez releváns munkatapasztalat és további nyelv ismerete szükséges. Ennek alapján nem csoda, hogy a külföldi fiatalok számára is vonzó lehet egy ilyen budapesti állás. Bővebben >>>

Németországban 2022-ben a lengyelek az ipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem, az építőipar és a szállodaipar ágazataiban helyezkedtek el.

Nagy-Britanniában a lengyelek fő munkaterülete az ipar, valamint a szálloda- és vendéglátóipar volt (összesen a válaszadók 43 százaléka dolgozik ezekben).

Hollandiában csaknem 50 százalék a válaszadók közül a mezőgazdaságban és az iparban dolgozik. A közlekedésben is nagy százalékban dolgozik.

Nagy-Britanniában a szálloda- és vendéglátóiparban dolgozók 2000 PLN alatti díjazásért dolgoztak. Hollandiában az iparban és a mezőgazdaságban a kivándorlók legnagyobb százaléka 2200 eurónál kevesebbet keresett havonta. 

A Lengyel Nemzeti Bank szerint 2022-ben a lengyelek havi bruttó átlagkeresete több, mint kétszerese volt Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában, mint amit hazájukban kerestek volna. 

„Elzárták nekik a pénzcsapot”: elrettentő példa lett a magyar gazdaság a lengyel médiában

A lengyel médiában arról értekeznek, hogy miként lehet elkerülni a magyar gazdaságpolitikai hibákat. Bővebben >>>