A kivitel 2022-ben mintegy 30 milliárd cseh koronára (kb. 480 milliárd forint), ami 2021-es eredmények duplája. A kivitel 45 százaléka irányult Ukrajnába.

A kiviteli cikkek legfőbb részét a tüzérségi lövedékek tették ki, ami az Ukrajnába szállított lőszerek 70 százalékát képezte ki – jelezte Jirí Hynek, a védelmi és biztonsági ipari cégeket tömörítő szövetség (AOBP) elnöke, aki korábban a Právo nevű lapnak azt nyilatkozta: ilyen mennyiségű lőszert nem képesek ennyi idő alatt a cseh fegyvergyárak előállítani, ami azt jelenti, hogy több éven át felhalmozódott tartalékoktól szabadultak meg.

A Seznam.cz anyagára hivatkozva az MTI azt írja, hogy a teljes cseh fegyverkivitel Ukrajna felé 2022-ben elérte a 12,8 milliárd koronát.

Sajtóértesülések szerint öt nagyobb fegyvergyártó cégcsoport szállít állami engedéllyel külföldre. A háború kitörése óta mintegy 90 milliárd korona értékben bocsátottak ki engedélyeket fegyverexportra.

A Právo szerint a magyar-cseh tulajdonban lévő Aero Vodochody repülőgépgyár 2021-ben félmilliárd veszteséggel működött. Tavaly azonban 5,3 milliárd koronás bevételt könyvelhetett el, az adózás utáni nyeresége 192 millió koronát tett ki. A Hernádi Zsolt tulajdonában lévő vállalat korszerűsített Albatros L-39NG gyakorlórepülőgépeiből a vietnami és a magyar hadsereg is rendelt.

Na, kinek adta el a második legtöbb fegyvert Németország?!

Minden bizonnyal rekordot dönt idén a német fegyverexport. Természetesen az ukránok igényelték a legtöbb hadieszközt. Lehet tippelni, ki vásárolt még elképesztő mennyiségben tőlük.
Bővebben--->