Több mint 1,8 milliárd eurós pénzbírságot szabott ki az Apple-re hétfőn az Európai Bizottság az alkalmazásbolt-szabályokkal való visszaélés miatt.

A Politico emlékeztet, hogy az Európai Bizottság első alkalommal szabott ki pénzbírságot az Apple-re, ez az eddigi harmadik legnagyobb trösztellenes büntetés. Korábbi hírek még csak 500 millió eurós büntetést valószínűsítettek.

A Bizottság közlése szerint az Apple méltánytalanul akadályozta, hogy zenei streaming alkalmazások fejlesztői, például a Spotify, tájékoztassák az iPhone-felhasználókat az Apple App Store-on kívül elérhető olcsóbb zenei előfizetési szolgáltatásokról. Az ilyen rendelkezések pedig tisztességtelen kereskedelmi feltételeknek minősülnek, amelyek sértik az uniós trösztellenes szabályokat.

Az amerikai óriáscég már be is jelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, amely véleményük szerint annak ellenére született meg, hogy a Bizottság nem tudott hiteles bizonyítékot feltárni a fogyasztókat ért károkról.

Bár tiszteljük az Európai Bizottságot, a tények egyszerűen nem támasztják alá ezt a döntést

– áll közleményükben.

A Spotify még 2019-ben tett feljelentést, miszerint az Apple méltánytalanul előnyben részesítette saját zenei szolgáltatásait a riválisaival szemben.

Március 7-től az Apple-nek és a többi nagy technológiai vállalatnak is meg kell felelnie az új uniós szabályoknak, az Apple korábban már közölte, hogy módosítja a számlázási feltételeit és engedélyezi az alternatív alkalmazásboltokat az eszközein.