Az Amazonnak több mint 1,5 millió dolgozója van világszerte, beleértve a raktári alkalmazottakat is, Amerikában pedig második legnagyobb munkaadó a Walmart után.

Andy Jassy az óriásvállalat vezérigazgatója a bizonytalan gazdasági környezetre hivatkozik. Az Amazon valószínűleg lassabb növekedésre készül, mivel a megugró infláció nagyon sok  vállalkozást és vásárlót arra ösztönzött, hogy visszafogja a költekezést - írja a Reurters.

A vállalat egyébként azután döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a pontos számot, hogy a Wall Street Journal már elkezdett cikkezni egy 17 ezres nagyságrendű elbocsátásról.  

Az AJ Bell tanácsadócég befektetési igazgatója, Russ Mould azt mondja: „Az Amazon történetének legnagyobb létszámleépítését több okból is érdemes szem előtt tartani. Míg a 18 000-es leépítés hatalmas számnak hangzik,

a több mint 1,5 milliós munkaerővel dolgozó vállalatnak ez csepp a tengerben

A befektetési szakember szerint azt is fontos figyelembe venni, hogy hol történnek az elbocsátások. Leginkább olyan területekről küldenek el dolgozókat, mint a HR, valamint az Amazon Go és az Amazon Fresh fizikai üzletei. "Az Amazon valószínűleg úgy kalkulál a jelenlegi helyzetben, hogy a hangsúlyt az e-kereskedelemre és az Amazon Web Services felhőszolgáltatásaira kell helyezni" - mondta el a befektetési szakember.

Az Amazon a világ egyik legnagyobb webkereskedelemmel foglalkozó cége. A nyilvános adatok szerint 2022-ben szinte felfoghatatlan mértékű, 500 milliárd dolláros bevételt produkált.