A menekültválsággal kapcsolatos politikája - nevezetesen, hogy tágra nyitotta országa kapuit a Szíriából érkezők előtt -, örökre átszabta Angela Merkel német kancellár imázsát a világ szemében. Az óvatos, minden problémát lépésről lépésre megoldani akaró politikus, aki egy évtizeden át vezette a németeket, ezzel a hozzáállással hirtelen eltűnt a színről.

Helyét átvette valaki, aki merészen kiáll meggyőződése mellett - kezdi Merkel bemutatását a Financial Times (FT), amely az amerikai Time magazin után másodikként szintén az év emberévé választotta a német kancellárt.

Nagyon kockázatos nyitólépés volt ez a részéről a bevándorlási válságban, nyitott kérdés, hogy bejön-e végül vagy sem. Ha igen, az kétségtelenül a nagy német vezetők panteonjába juttatja Merkelt. Azzal, hogy megnyitotta Európa kapuit több mint egymillió főként muszlim menekült előtt, legalább akkora tettre vállalkozott, mint mentora, Helmut Kohl, aki levezényelte a német újraegyesítést és bábáskodott az euró megszületésénél.

Ez az, amikért az FT 2015-ben őt tartja az év emberének.

Beosztottak

A nagy játszma első lépését jóindulattal fogadta a német közvélemény, ám ez gyorsan elillant, hogy átadja helyét a kemény bírálatoknak. Az utóbbiak egy része saját kormányából érkezik. Jens Spahn pénzügyminiszter-helyettes úgy találja, hogy a németek az állam lerombolásának időszakát élik. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter - Merkel régi szövetségese - egy óvatlan síelőhöz hasonlította főnökét, aki azt kockáztatja, hogy egy rossz irányváltással lavinát indít el.

Ezzel arra célzott, hogy a nyitott kapuk politikájának meghirdetése futótűzként terjedt a hazájukban, illetve Törökországban vagy Libanonban élő szíriaiak között. Arra ösztönözte őket, hogy elinduljanak Európába.

Támogatói szerint a 61 éves Merkelt keresztény meggyőződése indította a kockázatos lépésre, illetve az a hit, hogy a bevándorlásnak számos pozitív hatása lehet. Végül attól is tartott, hogy a válság rossz kezelése szétszakíthatja Európát. Bírálói azonban úgy vélik, hogy egyszerűen elhamarkodott döntést hozott, ráadásul eléggé arrogánsan kitart saját igaza mellett.

Orbán

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, a kancellár menekültpolitikájának egyik leghangosabb ellenfele "morális imperializmussal" vádolta Merkelt. Ezt sértésnek szánta, ám éppen ellenkezően, egyfajta dicséretként sült el, mivel lehetővé tette a megtámadottnak, hogy saját értékeit helyezze szembe a váddal - vélik az FT szerkesztői. Ha máris bocsánatot kell kérnünk azért, mert barátságosan próbálunk kezelni egy rendkívüli helyzetet, akkor ez nem az én országom - ütötte vissza Merkel Orbán labdáját.

Merkelezés

Az eurózóna válsága idején sokan bírálták a kancellár a Görögországgal szemben tanúsított kemény álláspontjáért - nevezetesen azért az elvárásért, hogy az adósnak (amely képtelen erre), minden cent tartozását vissza kell fizetnie. Dél-Európában kőkemény adósságbehajtónak tartják, ám a német és az észak-európai közvélemény vele van ebben az ügyben.

Eközben odahaza kerüli a keménykedést. Feladta első győzelme, a 2005-ös parlamenti választás előtt hangoztatott liberális szövegeit. Ehelyett a lehető legkevesebb karakteres megjegyzést teszi a nyilvánosságban. Ezért keresztelték át a német fiatalok a semmittevést, a véleményalkotás elkerülését merkelezésnek. A színfalak mögött azonban már koránt sem ilyen jellegtelen a viselkedése.

Kukacoskodás

A háttérmunkában fáradhatatlan, elmerül a részletekben. Képes volt sorról sorra végigvenni Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel a tarthatatlan görög nyugdíjrendszer minden pontját, a 2014-es ukrán válság idején pedig katonai térképeket tanulmányozott az oroszbarát ukrán lázadók szándékainak pontos megértése érdekében. Hivatalában állandóan keringenek a kancellár ötletei, amelyeket beszélgetésekben oszt meg másokkal vagy hivatalos papírok margójára jegyzetel.

Ez egy felülről irányított adminisztráció - állapítja meg az FT. Ha kell, képes kőkeményen fellépni - így vette át mentora, Kohl helyét a CDU élén. Nemrégiben Thomas de Maiziere belügyminiszterre tolta rá a felelősséget, mondván: tárcája nem reagált elég gyorsan a menekültválságra.

Értékek

A hírek szerint a kancellár nagyon tájékozott: napi sajtószemléje 100 oldal hosszú. Szeret befolyásos értelmiségiekkel társalogni, de pihenésképpen nem veti meg akár a televíziós szappanoperák nézését sem. Szabadidejét második férjével vidéki házukban tölti, szeret főzni - főként hazai ízeket -, nyáron kirándul, télen síel.

Korábban bírálta a multikultúrát, ám ma már nem csupán gazdasági hozzájárulásukért értékeli a bevándorlókat, hanem azért is, mert gazdagítják a német kultúrát. Merkel a menekülteket segítő önkéntesekből meríthetett inspirációt politikája kialakításához, amely lehetővé teszi, hogy Németország még messzebb kerüljön náci múltjától és enyhítse a görög válság kemény kezelése miatt ráragadt negatív megítélést.

Németek

Emellett minden bizonnyal kihasználja a németek feltámadó önbizalmát, ami egyre jobban erősödik azzal, ahogy a 20. század két világháborúja lassan a múlt ködébe vész. Végül motiválhatja az is, hogy Kelet-Németország szülötteként megtapasztalhatta, mit jelentett Európa megosztottsága a hidegháború idején. Európa egységének, a szabad utazást lehetővé tevő schengeni övezetnek a megőrzését külön feladatának tekintheti.

Ezt az is aktuálissá teszi az európai integráció gyengülése. A mindenkori berlini kormányok korábban az EU-n keresztül igyekeztek érvényesíteni egyre gyarapodó erejüket, a háttérben megvívva az ezzel kapcsolatos csörtéket Párizzsal. Most, hogy Franciaország tartósan gyengélkedik, Nagy-Britannia pedig befelé fordult - és az uniós kilépéssel kacérkodik -, a német elit úgy találhatja, hogy az EU már nem képes segíteni tervei megvalósítását.

Pragmatizmus

Merkel számára a német határok lezárása soha nem volt gyakorlatilag kivitelezhető lehetőség. Ha a határőrök nem használhatnak fegyver, akkor hogyan állíthatnák meg a menekülteket? - tette fel magának a költői kérdést. A válasz sima kalkuláció volt - idéz az FT az egy kormányzati tisztviselőt.

A kancellár azóta is a pragmatizmus jegyében politizál. Elfogadta a német bevándorlási törvény megszigorítását, amely egyebek mellett csökkentette az érkezők juttatásait. Megpróbálkozott a bevándorlók elosztásával az EU-tagállamok között - részleges sikerrel -, végül mindent megtett az unió és Törökország közti új egyezség tető alá hozása érdekében.

Történelemkönyvek

Eddig nem sikerült áttörést elérnie. A legfrissebb adatok szerint idén egymillió bevándorló érkezik Németországba. A CDU/CSU páros támogatottsága csökken, miközben az euroszkeptikus Alternatíva Németországért párté nő.

A környezetében erősödik a kritika. Egy CDU-képviselő szerint elfáradhatott tízévnyi kormányzás után. Talán attól tart, hogy ha irányt váltana a nyitott kapuk politikájához képest, akkor jelentősen meggyengülne. Talán nem akarja elismerni, hogy tévedett.

Merkel helyét a menekültválság végeredménye jelöli ki a történelemkönyvekben. Ha megoldja a krízist, akkor nagy kancellár lesz, ha kudarcot vall, akkor válságmenedzserként fognak rá emlékezni - idézi az FT Thomas Schmidet, a Die Welt belpolitikai szerkesztőjét.

A brit üzleti lap szerkesztői szerint ez az értékelés alulbecsli Merkel hatását. A menekültválságra adott válasza alapjaiban rengette meg Európát. Németország soha nem lesz az, ami az év elején volt. Az óvatos Angela Merkel jobban vagy rosszabbul, de mélyen átformálta a kontinenst. Ha elbukik, akkor is rendkívüli nyomot hagy Európa történelmén.