A meghirdetett programok között a nyomornegyedek felszámolása, új vasútpályák építése és vízipari beruházások is szerepelnek - fogalmazott a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) főtitkára, Li Pu-min sajtótájékoztatóján.

Kína a következő években 172 jelentős vízipari projektet indít. A főtitkár elmondta: a már megkezdett beruházások összege eléri a 600 milliárd jüant (2,4 ezer milliárd forint). A legtöbb program kezdeti állapotban van, most zajlik az engedélyeztetésük. A vízipari beruházásokba a kormány a magántőkét is bevonná.

A projektek indulása az év hátralévő hónapjaiban gyorsítja a beruházások növekedési ütemét is - mondta Li, hozzátéve, az NDRC az egész éves gazdasági növekedést illetően is optimista. A kínai gazdaság a negyedik negyedévben "racionális keretekben" marad, a gazdaságtervező a korábban kitűzött 7,5 százalékos cél elérését is tarthatónak gondolja.

Az elemzők többsége ugyanakkor további ösztönzőket is szükségesnek tart az éves cél eléréséhez. Az elmúlt hónapokban az ingatlanpiac gyengülése szinte a gazdaság összes ágazatában éreztette hatását, és ezt a kormányzati eszközökkel nem sikerült visszafordítani.

Az idén szeptemberig a szakemberek átlag szerint a beruházások havi átlagos bővülése 16,3-16,5 százalékos volt, 13 éve a legalacsonyabb. A bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedéves növekedési ütemét 7,3 százalék körülire jósolják, ez az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke.

Li Ko-csiang miniszterelnök korábban a vízipari szektoron túl az informatikai hálózatok és a környezetvédelem terén jelentett be nagyobb beruházásokat.