A Nébih elmondása szerint a vásárló a vásárlás helyén panaszbejelentéssel élhet írásban vagy szóban, még akkor is, ha csak otthon veszi észre, hogy a hús, amit vett, romlott minőségű. A bejelentett panaszt a forgalmazó minden esetben köteles rögzíteni.

Az élelmiszeripari vállalkozókra vonatkozó higiéniai követelményeket uniós szabályok rögzítik, melyben megfogalmazzák többek között a forgalmazó helyre vonatkozó elvárásokat, melynek része a raktár is. A Hivatal leszögezi, hogy a tárolóhelyeket tisztán, műszakilag megfelelő állapotban kell tartani, továbbá lehetővé kell tenni a megfelelő tisztítást, karbantartást és a védekezést a kártevők ellen.

Ezen felül a megfelelő hűtőberendezéssel, a megfelelő hőmérsékleten kell tárolni az élelmiszereket, valamint a termelés, az előállítás és a forgalmazás minden szakaszában óvni kell a szennyeződéstől.

A HelloVidék kérdésére a Nébih azt mondta, a csomagolatlan, pultba kihelyezett termékeknél minden esetben figyeljünk a hús felületére, elszíneződésére. Mint fogalmaznak, a friss hús felülete csillogó, nincs beszáradva, és az állatfajra jellemzően sötétebb vagy halványabb vörös színű. Ellenőrizzük a termék átvételekor, hogy nincs-e romlásra utaló, kellemetlen szaga. Javasolják, hogy a hús minőségének megőrzése érdekében a vásárlás után hűtőtáskában vigyük haza, a többi hűtést igénylő termékkel együtt, főként, ha melegebb az időjárás. Hazaérve pedig azonnal tegyük hűtőbe a termékeket – teszik hozzá.

Kiemelik továbbá, hogy minden esetben ellenőrizzük a fogyaszthatósági időt, akár friss, akár előre csomagolt készítményről van szó. A Nébih elmondása szerint a vákuumcsomagolt termékek esetében árulkodó jele lehet a hűtési lánc megszakadásának a lecsapódó pára a belső felületen.

A tojás vásárlására is kitértek. Elmondásuk szerint a tojás felületét mindig termelői kóddal kell ellátni. Vásárlás előtt figyeljük meg a csomag jelölését, a dobozt, tálcát vagy a tojás külső felületét.

Pusztításba kezdett itthon a madárinfluenza, sorra számolják fel az állományokat

A kórt vadmadarak hozhatják be, így a baromfikat érdemes bezárva tartani, hogy ne történhessen érintkezés.
A pusztítás mértékéről itt írtunk részletesen--->