A Microgreen Farm egy Komáromban működő családi mikrovállalkozás, ami egy úgynevezett urban farmig vállalkozás. A lényege, hogy a városi környezetbe is megpróbálja visszaültetni valamilyen formában a mezőgazdaságot, ezáltal csökkenti a termőföld-felhasználást, és a távolságot is lerövidíti a termelő és az urbánus vásárló között, ezen felül pedig kihasználtságot biztosít az előnytelen fekvésű, kihasználatlan ingatlanoknak.

A mikrozöldség közel áll ahhoz, amivel az éttermeket díszítik, azonban ennél többről van szó, mivel önmagukban is teljes értékű tápláléknak számítanak.

Liszka Edina, a Microgreen Farm alapítója a Ma7-nek azt nyilatkozta, hogy a város ifarm küldetésének tekinti, hogy minél több embert lássanak el egészséges élelmiszerrel. Folyamatosan tudatosítják a méretükből adódó korlátaikat, mivel a termőterület, amin dolgoznak, mindössze 57 négyzetmétert tesz ki.

Látják ugyanakkor, hogy a szlovák fővárosban, Pozsonyban több a lehetőség, ezért ők is szeretnének arra a piacra bejutni. Erre egyébként már van is precedens, mivel egy fővároshoz közeli mikrozöldségfarm nemrég kötött kizárólagos beszállítói szerződést az egyik élelmiszerbolt-hálózattal.

Az alapító úgy nyilatkozott, hogy a munka során sokat kísérleteztek azzal, hogy megtalálják az olyan speciálisan mikrozöldség-termesztésre előkészített különlegességeket, mint például a hollandiai kókuszrost, ami mentes a külső szennyeződésektől és az adalékanyagoktól.

Liszka Edina azt is megjegyzi, hogy a vetőmagot egy nagy-britanniai, mikrozöldségre szakosodott cégtől rendelik.

A mikrozöldség ugyanis abban különbözik a csírától, hogy van szára, és már megjelennek rajta az első sziklevelek. Kiemeli, hogy minden növényüknek eltérő életciklusa van: a napraforgójuk például most épp szikleveleket kezdett hajtani, ebben a fázisban pedig nagyon finom, olajos az íze, később azonban megkeseredik.

Megfizethetetlenek lesznek a zöldségek, sokkoló jelzések érkeztek

Almeríában 32 százalékkal kevesebb paradicsom termett például, mint az előző év azonos időszakában, nem csoda, hogy mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki vásárolni szeretne.