A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón készült felvételen Áder János és Nagy István hangsúlyozták, hogy hogy a termőföld sokrétű ökoszisztéma, és az abban található gombák, valamint mikroorganizmusok nélkül nincs megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer.

Áder János meglátása szerint míg a felszíni vizeket az elszennyeződés, addig a felszín alattiakat a túlzott kitermelés fenyegeti. Kiemelte, hogy a világ legnagyobb részén rossz az öntözéstechnológia, egyre nagyobb az élelmiszerpazarlás, és minden évben akkora méretű erdő tűnik el a Földről, mint amekkora Olaszország.

Nagy István agrárminiszter ezt megerősítve hozzátette: nemcsak, hogy termőterületek vesznek el az ipari fejlesztések és az urbanizáció következtében, a meglévők minősége is romlik.

Hangsúlyozta, hogy minden talajfajtát az arra legalkalmasabb módon kell megművelni, szükség esetén pedig a gazdálkodókat is fel kell erre készíteni.

Hozzátette, Magyarország 20 millió ember alapélelmiszer-ellátására képes, de ehhez minden területeken gondoskodni kell a talajtakarásról a drámai éghajlatváltozásra tekintettel.

Áder János szerint ha a műtrágya nem szívódik fel jól, akkor az abban található nitrogénnek csak kis részét tudják a növények hasznosítani, a többiből üvegházhatása gáz lesz vagy szennyezi a talajvizet, miközben rontja a talaj vízháztartását úgy, hogy egyre kevesebb csapadék esik.

Emiatt úgy véli, nem is a vízminőség a legfontosabb probléma Magyarországon, mivel mindegyik folyó jobb állapotban távozik, mint ahogy érkezik. A nagyobb gondot a víz megtartása és belföldi tárolása jelenti, mivel jelenleg nem csak a felesleges víz hagyja el az ország területét.

Az év talaja: a herceghalmi mészlepedékes csernozjom

Magyarországon a termőföld rendkívül fontos környezeti erőforrás és gazdasági tényező.
Bővebben--->