Az országos melegrekord két napon dőlt meg, február 10-én Szegeden 20,2 fokot mértek, ami a korábbi rekordnál egy fokkal volt melegebb. Ezt követően, február 11-én Gyomaendrődön mértek 20,9 fokot, ami a korábbi rekordnál 0,8 fokkal volt melegebb.

A HungaroMet Zrt. Facebook-oldalán közzétett infografikái szerint Budapesten négy napon dőlt meg a hajnali melegrekord: február 4-én 9 fokot, 5-én, 10,3 fokot, 10-én 9,9 fokot, 11-én pedig 9 fokot mértek. Ezek az értékek 1,9 és 2,5 fokkal haladták meg az eddigi csúcsokat.

Az adatok alapján öt napon dőlt meg a napi melegrekord a fővárosban. Február 4-én hajnalban 13,9 fok volt a legmagasabb érték, 6-án 17,8 fok, 7-én 15,1 fok, 10-én 18,6 fok, 11-én pedig 15,5 fok. Ezek jellemzően pár tized fokkal lépték túl az eddigi rekordokat, a február 10-i csúcs azonban 2,1 fokkal volt melegebb.

A HungaroMet Zrt. múlt heti agrometeorológiai jelentése szerint a tavaszias, száraz, hajnali fagyokat nélkülöző időjárás szikkasztotta, szárította a talajok felső rétegét, miközben a Tisza környékén, valamint a Tiszántúlon sok helyen maradtak belvízfoltok.

Ugyanakkor a tartósan enyhe idő a jelentés szerint megzavarja a vegetáció nyugalmi fázisát.

Bár január második hetétől a hónap végéig jellemzőek voltak az éjszakai fagyos idők, és ez meg is tizedelte a kórokozókat és a kártevőket, a számottevő gyérüléshez tartósabb hidegre lenne szükség.

Itthon is betilthatják a műhúst

Tavaly novemberben az uniós országok közül Olaszország tiltotta be elsőként a szintetikus húsok gyártását és forgalmazását, Nagy István agrárminiszter pedig ezt követendő példának tekinti.